10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"America va domina lumea si in urmatorii 100 de ani"

“America va domina lumea si in urmatorii 100 de ani”

Facand o analiza a urmatoarelor decenii, George Friedman, fondatorul agentiei Strategic Forecasting Inc. (Stratfor), conchide in cartea sa aparuta recent pe piata americana ca "America este cea mai puternica  tara din lume din punct de vedere economic, militar si politic si nu exista nici un fel de concurenta reala in acest lucru".

Volumul "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century" a fost scris in mare parte inainte de declansarea crizei economice, dar Friedman, fondatorul agentiei Stratfor, numita adesea "CIA din umbra", declara ca isi mentine opiniile, motivand ca "nu este cea mai grava criza cu care ne-am confruntat si, in plus, alte tari sunt afectate de criza mai mult decat noi. Nu cred ca este un punct de cotitura".
Autorul respinge abordarile traditionale, sustine ca islamismul radical este un impuls trecator, iar Orientul Mijlociu este afectat de neintelegeri interne care vor impiedica zona sa aiba influenta majora in lume. El mai sustine ca Rusia si China nu sunt amenintari importante la adresa SUA, iar razboaiele neconventionale nu merita nici sa fie mentionate. In opinia sa, Turcia si Japonia sunt statele care vor juca un rol important la scara mondiala.

Istoria secolului al XXI-lea va fi axata pe doua forte opuse. "Una a statelor de rangul al doilea, care vor forma coalitii pentru a incerca sa blocheze si sa controleze Statele Unite, si a doua putere va fi America, ce va actiona pentru prevenirea unor astfel de aliante".
Tendinta in 2030 va fi ca Turcia si Japonia sa devina puteri regionale, pe masura ce scade influenta Rusiei si Chinei. In acest timp, SUA vor plasa in spatiu trei platforme militare si, desi nu le va folosi pentru a ataca vreun stat sau a-si extinde teritoriul, alte tari se vor simti amenintate. Friedman crede ca pana in 2050 Japonia va bombarda aceste platforme printr-un atac similar celui de la Pearl Harbor, iar in razboiul ce va urma se vor afla fata in fata, pe de-o parte, Japonia si Turcia, iar de cealalta parte, o alianta formata de SUA, Marea Britanie, Polonia si China.

 

Pentru 2060, autorul apreciaza ca, desi alte state (posibil Germania) vor fi tentate sa se alature blocului nipono-turc pentru a slabi influenta SUA, americanii vor reusi sa se impuna, iar natiunile infrante vor fi demilitarizate si monitorizate permanent.
Anii 2060 si 2070 vor fi prosperi, iar in 2080 problemele Americii vor fi in principal cele interne.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă