14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialAmerica nu vrea zonă de excludere aeriană la frontiera Turciei cu Siria

America nu vrea zonă de excludere aeriană la frontiera Turciei cu Siria

Casa Albă se declară împotriva creării unei zone de excludere aeriană între Siria şi Turcia, o idee apărată insistent de Ankara, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului american, relatează AFP, conform Mediafax.

Această propunere nu este o soluţie bună "în acest stadiu", a declarat Josh Earnest, răspunzând unor articole din presa americană care sugerează o schimbare a poziţiei Statelor Unite asupra acestui subiect, după o vizită a vicepreşedintelui american Joe Biden în Turcia.

"În această etapă, nu credem că o zonă de excludere aeriană este adaptată", a subliniat reprezentantul Casei Albe, evocând o situaţie umanitară "teribilă" în Turcia, cu prezența la frontiera sa cu Siria a "peste un milion de refugiaţi".

Biden a abordat această problemă cu preşedintele şi premierul turc, în timpul vizitei sale în Turcia, în urmă cu zece zile, a recunoscut Earnest. Însă purtătorul de cuvânt a adăugat că "nu poate spune detaliat ce progrese au putut să facă în discuţiile lor în această etapă".

Turcia a pus drept condiţie pentru intrarea sa în coaliţia contra grupării Statul Islamic (SI) crearea unei zone-tampon şi unei zone de interdicţie aeriană de-a lungul frontierei sale cu Siria.

Ea susţine de mult timp ideea unei zone-tampon, în special pentru a primi acolo refugiaţii nevoiţi să fugă de luptele dintre regimul sirian al lui Bashar al-Assad, rebeli şi jihadiştii SI.

Ankara consideră insuficiente raidurile aeriene ale coaliţiei şi apreciază că ameninţarea jihadistă va fi eliminată doar odată cu îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad, pe care-l critică dur.

Însă, până în prezent, Ankara nu a reuşit să-şi convingă aliaţii din NATO.

Spre deosebire de turci, americanii rămân concentraţi pe lupta antijihadistă. "Suntem de acord cu turcii, este nevoie de o tranziţie politică fără al-Assad", a subliniat la Istanbul vicepreşedintele american Biden, "dar, pentru moment, prioritatea noastră absolută în Irak şi Siria rămâne înfrângerea SI".

Contrar Statelor Unite, Turcia refuză să ofere ajutor militar forţelor kurde care apără oraşul sirian Kobane asediat de jihadişti. Sub presiunea aliaţilor săi, ea a acceptat să autorizeze trecerea spre Kobane, prin teritoriul său, a combatanților peshmerga kurzi din Irak.

Cele mai citite

Ministerul român de Externe a convocat celula de criză pentru situația din Orientul Mijlociu. Premierul Ciolacu avea programată o vizită în țări arabe

La Ministerul Afacerilor Externe al României este convocată, în ziua de 15 aprilie 2024, o celulă de criză pentru a analiza situația din Orientul...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...

Ministerul român de Externe a convocat celula de criză pentru situația din Orientul Mijlociu. Premierul Ciolacu avea programată o vizită în țări arabe

La Ministerul Afacerilor Externe al României este convocată, în ziua de 15 aprilie 2024, o celulă de criză pentru a analiza situația din Orientul...
Ultima oră
Pe aceeași temă