3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialAmenzile Garzii de Mediu trec, problemele raman

Amenzile Garzii de Mediu trec, problemele raman

Pe platforma siderurgica de la Galati se produc sistematic tot felul de evenimente in domeniul protectiei mediului, numai ca nu este vorba de realizarea vreunor obiective din „Programul de Conformare” convenit cu autoritatile romane la privatizarea SIDEX-ului, ci fie de o noua amenda aplicata combinatului de Garda de Mediu pentru nerespectarea legii, fie de vreo noua poluare cu acid, cand vreun hot fura robinetul de la o instalatie oprita din functionare fara sa fi fost golita.

Inca o sanctiune de 300 milioane

Combinatul siderurgic Mittal Steel a fost amendat de Garda de Mediu cu 300 milioane de lei pentru mai multe nereguli descoperite de comisari in cursul unui control efectuat pe platforma combinatului. Conform comisarului-sef Gabriel Panaitescu, Mittal Steel a fost amendat cu 75 de milioane de lei pentru repornirea Furnalului nr. 3 fara obtinerea acordului de mediu, alte amenzi, in valoare totala de 225 milioane de lei, fiind aplicate pentru nerespectarea unor masuri prevazute in programul de conformare pentru mediu: „In urma controlului efectuat la Mittal Steel, au fost constatate o serie de nereguli, cum ar fi repornirea Furnalului nr. 3 fara existenta acordului de mediu integrat, nerealizarea masurilor dispuse anterior la instalatiile de uscare a cocsului ISUC 1-2, care ar fi trebuit realizate pana in iulie 2005, sau pentru depozitarea deseurilor pe spatiile verzi”.

Etapele obtinerii autorizatiei integrate de mediu

Pana la sfarsitul anului, Mittal Steel este obligat sa transmita Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Galati o documentatie amanuntita referitoare la impactul asupra mediului a activitatilor tehnologice de pe platforma siderurgica. Documentatia va trebui sa contina descrierea completa si detaliata a tuturor instalatiilor din combinat, consumurile specifice de energie si de materii prime, precum si o harta a combinatului. Dupa primirea documentatiei, o echipa de opt inspectori de la ARPM Galati va verifica veridicitatea datelor. Apoi, pe baza documentatiei prezentate de combinat si a constatarilor inspectorilor de mediu, ar urma sa fie organizate dezbateri publice pe tema impactului asupra mediului a activitatilor tehnologice din Mittal Steel. Dupa parcurgerea acestor etape, combinatul ar putea obtine autorizatia integrata de mediu. Autorizatia nu va fi acordata pe intreg combinatul, ci pe instalatii, in autorizatia integrata de mediu eliberata pentru fiecare instalatie in parte fiind specificate problemele de mediu existente, masurile care trebuie luate pentru reducerea poluarii si termenele de punere in practica a acestora.

Investitii de 900 milioane euro

Pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene in ceea ce priveste protectia mediului, Mittal Steel ar trebui sa investeasca in programe de mediu si modernizarea instalatiilor, pana in anul 2014, aproximativ 900 milioane de euro. Conform cerintelor Uniunii Europene, pana in anul 2009, Mittal Steel va trebui sa inchida halda de zgura, ceea ce va insemna introducerea unei tehnologii de granulare.

Ca steagurile lui Pristanda…

Capitolul de mediu din contractul de privatizare a SIDEX-ului prevedea ca, in perioada 2001-2006, trustul Mittal Steel sa investeasca 76 milioane dolari in programe de mediu, dar, deocamdata, lucrurile se misca foarte greu, iar realizarile sunt putine. Spre exemplu, una dintre aceste putine realizari, Instalatia de Desulfurare de la Uzina Cocso-Chimica, a fost inaugurata festiv de doua ori. O alta obligatie „istorica” a combinatului, infiintarea unei perdele verzi intre platforma siderurgica si cartierele de vest ale Galatiului, a fost „pasata” Administratiei Domeniului Public a Consiliului Municipal, combinatul sustinand financiar doar costurile puietilor de salcam, adica o bagatela, in conditiile in care Directia de Protectie a Plantelor de la Consiliul Judetean Galati are in stoc vreo 7 milioane de puieti de salcam cu care nu are ce face.

Cele mai citite

Studiu: Românii, tot mai conștienți de necesitatea adaptării la schimbările climatice

Mai mult de 80% dintre români recunosc că trebuie să-și schimbe stilul de viață pentru a face față efectelor schimbărilor climatice, conform sondajului anual...

Deficitul bugetar pe primele 10 luni ale anului 2024: Creștere de 75% într-un an

Deficitul bugetar al României a ajuns, după primele zece luni ale anului 2024, la 109,42 miliarde lei, echivalentul a 6,19% din PIB, cu 75%...

BRD, cea mai frecventă căutare a fondurilor de pensii Pilon II pe Bursa de Valori București

În urma acestor produse constante, ponderea BRD în portofoliile fondurilor de pensii Pilon II a crescut de la 17,41% în mai 2023 la 19,06%...
Ultima oră
Pe aceeași temă