19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAmenzile au depasit 3,5 milioane RON

Amenzile au depasit 3,5 milioane RON

Invitata paginii de astazi este presedinta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, doamna Ingrid Zaarour. tinand cont ca intrebarile cititorilor au fost foarte multe si destul de diferite ca problematica, le-am selectat pe cele de interes mai general, in ideea ca astfel multi dintre dumneavoastra veti gasi, poate, raspunsul ce v-ar interesa. Toti cei care vor incerca, inr-un fel sau altul, impiedicarea procesului de retrocedari vor fi sanctionati conform legii.
Asociatia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a fost creata ca institutie nationala in vederea urmaririi aplicarii unitare a Legilor Proprietatii (L 10/2001, L 18/1991, L 1/2000…). Cei care aplica aceste legi sunt autoritatile locale si celelalte institutii investite cu solutionarea notificarilor si a cererilor de restituire. Autoritatea are o singura prioritate, si anume asigurarea sprijinului in vederea incheierii procesului de restituire a proprietatilor, proces greoi, care treneaza de ani multi.

Florea Marcu, Pitesti
Care sunt atributiile Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor, stiut fiind ca exista si Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor?
 
» In principal, Autoritatea, conform HG nr. 361/2006, acorda sprijin si indrumare metodologica autoritatilor administratiei publice locale si centrale, precum si celorlalte persoane juridice detinatoare de imobile, terenuri sau paduri care fac obiectul restituirii potrivit legislatiei in vigoare, pentru aplicarea corecta si unitara a prevederilor acesteia; monitorizeaza procesul de aplicare a legilor privind restituirea proprietatilor; elaboreaza si supune spre adoptare Guvernului, prin Cancelaria Primului Ministru, proiecte de acte normative pentru imbunatatirea legislatiei in vigoare, cu exceptia celor a caror elaborare este atribuita in competenta altor autoritati; realizeaza, din oficiu sau pe baza unor sesizari justificate ale persoanelor indreptatite, controlul fazei administrative a aplicarii prevederilor legislatiei privind restituirea proprietatilor, de catre ministere si alte institutii publice centrale; prin intermediul Corpului de Control constata faptele contraventionale si aplica sanctiunile; asigura organizarea si functionarea secretariatului Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania si a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania; asigura organizarea si functionarea secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor; avizeaza compensarea obligatiilor reciproce de plata si, respectiv de restituire, existente intre stat si persoanele indreptatite la despagubiri; sesizeaza organele de urmarire penala atunci cand sunt indicii privind savarsirea unor infractiuni; solutioneaza contestatiile indreptate impotriva hotararilor comisiilor teritoriale de aplicare a L 290/2003; analizeaza si valideaza/invalideaza hotararile comisiilor teritoriale de aplicare a L 9/1998; arhiveaza dosarele de despagubiri si comunica hotararile privind acordarea despagubirilor catre beneficiari.

Lucica Sofronie, Craiova
Exista dosare depuse privind despagubiri in baza Legilor nr. 9/1998 si nr. 290/2003. Multi dintre cei indreptatiti nu au primit nimic chiar daca au dosarele complete si chiar evaluarile deja facute. De ce?

» Dosarele privind compensatiile in cazul cetatenilor romani care si-au parasit bunurile in Cadrilater sau in Basarabia, Bucovina sau tinutul Herta se solutioneaza de catre prefecturi, iar ulterior sunt trimise catre Autoritate pentru validare.

Rodica Achim, Galati
Cine trebuie sa faca programarile platilor si care este criteriul de stabilire a ordinii de punere in plata?

» Plata compensatiilor banesti se face conform prevederilor art. 10, alin. 2 din L 290/2003. Modalitatea prin care sunt efectuate platile catre beneficiari este in ordinea inregistrarii cererilor de plata la Serviciul pentru Aplicarea L 290/2003 din cadrul ANRP, cu conditia completarii, daca aceste acte de plata sunt incomplete sau gresit intocmite. In ceea ce priveste L 9/1998, cei mai multi dintre cei indreptatiti au primit despagubirile (12.550 beneficiari, 4.000 hotarari validate). Serviciul pt. aplicarea L 9/1998 analizeaza dosarele ce contin hotararile emise de consiliile judetene, iar apoi propune sefului Cancelariei Primului Ministru emiterea ordinelor de validare sau invalidare.

Marin Florin, Slobozia
Ce se intampla cu terenurile sau casele pentru care nu au fost depuse cereri de retrocedare sau despagubiri?

» Conform L 10/2001, terenurile sau casele pentru care nu au fost depuse cereri de retrocedare sau nu au fost cerute despagubiri isi pastreaza destinatia si proprietarul.

Sandu stefanescu, Caransebes
Se mai pot acorda despagubiri persoanelor carora nu li s-a retrocedat terenul pe care l-au primit in proprietate prin aplicarea Legii nr. 187/1945, dar care nu au depus in termen cererea de retrocedare?

» Pe cale administrativa, nu. Au existat anumite termene, stabilite prin acte normative, pentru depunerea cererilor de retrocedare. Cei care nu s-au incadrat in aceste termene nu mai au posibilitatea de a beneficia de prevederile respective.

Constantin Murgeanu, Constanta
Un cetatean care a cumparat apartamentul prin Legea 112/1995 cand are dreptul de instrainare?

» L 112/1995 nu a suferit modificari in privinta termenului de instrainare, astfel incat a ramas cel initial, de 10 ani de la dobandire. In cazul in care exista pe rol litigii care au ca obiect anularea sau nulitatea contractului de vanzare-cumparare, nu se poate proceda la instrainare, indiferent de termen.
 
Corina Lungulescu, Bucuresti
In baza L 10/2001 a fost depusa la Primaria Capitalei o notificare pentru un apartament ce a fost vandut chiriasilor, in conditiile Legii nr. 112/1995.  Mai poate fi retrocedat in natura?

» Apartamentul se poate retroceda in natura in cazul in care fostul proprietar isi castiga acest drept in justitie. Daca respectivul contract de vanzare-cumparare dintre fostul chirias si stat este considerat de instanta valabil, atunci fostul proprietar nu va mai beneficia de restituire in natura.

Tudor Margineanu, Bucuresti
Titlurile de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor Publice mai au vreo valoare sau sunt doar niste hartii pe care cei ce le-au primit le pot pune in rama?
 
» Titlurile de valoare nominala nesubscrise in cadrul ofertei de capital pot fi depuse la Secretariatul Comisiei Centrale, pentru a fi convertite in titluri de despagubire.

Andreea Toader, Iasi
In ce consta compensarea cu alte bunuri si servicii? Care sunt persoanele ce pot primi aceste compensatii?
» Compensarea cu alte bunuri si servicii este una dintre masurile reparatorii ce se acorda de catre primarii sau de catre celelalte entitati investite cu solutionarea notificarilor persoanelor indreptatite, in situatia in care imobilul revendicat, din motive obiective, nu poate fi restituit in natura (daca imobilul a fost demolat si terenul respectiv este ocupat, daca imobilul nu a fost instrainat si actul de instrainare nu a fost anulat de catre instanta…). Aceasta masura consta in oferirea unui alt imobil (teren sau constructie) sau a altor servicii, de o valoare egala cu cea a imobilului abuziv confiscat de catre regimul comunist.

Radu Radulescu, Timisoara
Autoritatea poate aplica si amenzi pentru intarzierea procesului de retrocedare sau de despagubire?

» Da, Autoritatea are si atributii de coordonare si control. Drept urmare, institutia noastra aplica amenzi acolo unde se dovedeste ca procesul de retrocedare este tergiversat sau incalcat.

Marinica Anghelescu, Tulcea
Care este situatia, la zi, a stabilirii despagubirilor  mai ales pentru imobilele demolate?
 
» Cuantumul despagubirilor stabilite pana in prezent este de aproximativ 1,9 miliarde RON, de care beneficiaza peste 6.500 de persoane.

Doru Istodor, Targoviste
Multi dintre cei care asteapta masuri reparatorii sunt oameni de varsta a treia. De ce se tergiverseaza acordarea drepturilor ce li se cuvin?
 
Legea 10/2001 a aparut la 11 ani de la Revolutie si la 56 de ani de cand au inceput nationalizarile. La 6 ani de la aparitia acestei legi, unii primari inca nu inteleg faptul ca trebuie facute aceste reparatii materiale si morale. Din aceasta cauza, retrocedarile treneaza cu anii, iar fostii proprietari nu pot intra in posesia terenurilor si imobilelor confiscate abuziv. Prin controalele zilnice la primariile din tara si prin amenzile aplicate acolo unde legea nu este respectata, ANRP actioneaza in vederea grabirii procesului de restituire.

Marilena  Marin, Alexandria  
Considerati ca durata procesului de stabilire a despagubirilor, atat pentru imobile, cat si pentru terenuri va mai dura?

» Dupa aproximativ doi ani in care ANRP a dat decizii pentru mai mult de 6.500 de persoane in vederea despagubirii si a controlat in permanenta ritmul retrocedarilor din teritoriu, se poate spune ca am intrat in linie dreapta. Nu se poate avansa un termen, pentru ca nu stim dinainte ce probleme ridica un dosar sau altul. si, din pacate, multe au probleme – sunt incomplete sau incorect intocmite.

INVITATUL PAGINII

» Invitatul de saptamana viitoare este primarul sectorului 6, domnul Constantin Poteras, care a fost de acord cu amabilitate sa le raspunda cititorilor nostri. Prin urmare, toti cei care doresc sa-i adreseze o intrebare domnului primar pot sa o faca prin intermediul ziarului nostru, puntea de legatura intre Primaria sectorului 6 si cetateni. Toate raspunsurile vor aparea joi,
10 mai, in cadrul paginii Ziua telefonului.
MIZA

» Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor
Calea Floreasca nr. 202, sect.1, Bucuresti
Linia de autobuz 135, statia Ancuta Baneasa
» Cabinet vicepresedinte Theodor Nicolescu – 231.54.23
» Secretariatul Tehnic pentru Culte si Minoritati – 231.54.24
» Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor – 231.54.25
PROGRAM

» Directia pentru coordonarea si controlul legislatiei din domeniul proprietatii funciare din Legea 247/2005:
luni-vineri, intre orele 10.00-15.00
» Legea 10/2001 si pentru despagubiri: luni-vineri, intre orele 10.00-14.00
» Programul pentru depunerea titlurilor de valoare nominala:
marti si miercuri: 13.00-16.00
joi si vineri: 10.00-14.00
» Serviciul pentru aplicarea Legii 290/2003: audiente telefonice, zilnic, intre orele 15.30-17.30

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă