13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAmenzi-record pentru poluarea mediului

Amenzi-record pentru poluarea mediului

»  Administratia Combinatului ArcelorMittal a primit de la Garda de Mediu primit cea de a doua "megaamenda" din acest an.

» 2009 este anul in care combinatul galatean a acumulat cel mai mare numar de sanctiuni maxime pentru nerespecarea normelor de protectia mediului.

Garda de mediu a descoperit, in zona fostei Uzine Cocso-Chimice a combinatului de la Galati, 135.000 de tone de slam de furnal. "Nu stiu sa mai fi fost descoperite pana acum depozite asemanatoare atat de mari. Pentru aceasta neregula, ArcelorMittal a fost sanctionata cu o amenda de un miliard de lei vechi", a declarat Mihai Turcu, seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu. La sfarsitul lunii octombrie, administratia ArcelorMittal a primit o amenda de 50.000 de lei vechi, dupa ce comisarii de Mediu au descoperit  scurgeri de var la una dintre benzile transportoare. Intarzierile in realizarea masurilor de pregatire a inchiderii Haldei de Zgura si doua incidente ecologice, au mai adus administratiei Combinatului ArcelorMittal Galati alte trei amenzi, in valoare totala de 170.000 lei.

 

Pe 19 iunie, s-a produs o surpare a unui front de peste 200 m din muntele de zgura, care a obturat Canalul Malina, legatura dintre cele doua iazuri de ape uzate care se afla in preajma haldei, Malina Nord si Malina Sud. Administratia combinatului s-a ales atunci cu o  amenda de 35.000 lei, aplicata de "Apele Romane". Dupa o noua surpare, pe 30 iunie, ArcelorMittal a primit de la "Apele Romane" o noua amenda de 35.000 lei. Repetarea surparilor a atras si atentia Garzii de Mediu Galati, care a sanctionat neregulile constatate cu maximul amenzilor ce puteau fi aplicate, 100.000 lei.

Reducerea capacitatilor de productie, in special inchiderea Uzinei Cocso- Chimice a determinat o reducere a noxelor si pulberilor emanate de cele 120 de cosuri de pe platforma siderurgica, dar  nu salveaza statutul de mare poluator al fostului Sidex. In topul celor mai mari poluatori din Europa in anul 2008, realizat de Comisia Europeana, ArcelorMittal Galati ocupa locul 28, devansand cu un loc Termocentrala de la Turceni. In 2008, instalatiile de la ArcelorMittal Galati au emanat in atmosfera 7,6 milioane de tone de echivalent de bioxid de carbon, cu 22% mai putin decat cele 9,8 milioane tone emanate in 2007.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă