3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAmenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat

Amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat

Două dintre firmele care exploatează masă lemnoasă în Parcul Național Retezat, zona Râu de Șes, au fost amendate pentru tăieri ilegale și avize de transport neconforme în urma controalelor autorităților de mediu.

Defrișările din zona de conservare a Parcului Național Retezat, despre care România liberă a scris la sfârșitul anului trecut, au fost posibile în urma unei derogări din februarie 2014 date de Ministerul Pădurilor și Apelor, la cererea Ocolului Silvic Retezat. Astfel, Ocolul Silvic și Administrația Parcului au insistat pentru respectiva derogare pentru că, spun ei, acea zonă era atacată de ipide, insecte care devorează scoarța copacului. Ca urmare a derogării, Romsilva, prin Direcția Silvică Hunedoara, a scos la licitație aproape 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Deși firmele câștigătoare ar fi trebuit să scoată din pădure doar arborii marcați de Ocolul Silvic, o investigație a ONG-ului Agent Green a arătat că în zonă se fac tăieri ilegale, pentru că sunt puși la pământ și arbori sănătoși, nemarcați.

Contactați de România liberă, reprezentanții Ocolului Silvic Retezat și ai Administrației Parcului au negat acuzațiile și au promis că tăierile sunt atent monitorizate. Mai mult, directorul Administrației Parcului Retezat, Zoran Acimov, s-a arătat deranjat de articolul “Parcul Național Retezat, mutilat de defrișări permise de autorități”, publicat de România liberă pe 23 decembrie 2014. “Cuvântul «mutilat» din titlul articolului… hmmm… nu prea este caracteristic unei atitudini echilibrate; pare mai degrabă o căutare a senzaționalului… ca și vehemența Agent-ului Green dealtfel”, scria Acimov într-un mail către România liberă ulterior publicării articolului.

Verificările pe teren ale Gărzii de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Timișoara au arătat însă că tăierile din Retezat nu respectă legea.

Astfel, firma Susai Servcom SRL – care a câștigat cea mai mare parte din masa lemnoasă scoasă la licitație de Romsilva – a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcați și 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. Aceleași sume au fost imputate și firmei Morozinia Watico SRL, ai cărei reprezentanți au fost și ei surprinși tăind copaci pe care nu aveau dreptul să-i doboare. Susai Servcom a fost amendată și de Garda de Mediu, pentru că a transportat material lemnos prin albia minoră a râului Șes.

Academia Română: O cvasitotală lipsă de supraveghere

Controversele din jurul tăierilor din Retezat datează din 2011, când un grup de ingineri silvici și mai multe -ONG-uri au protestat împotriva defri-șărilor din Retezat. Și atunci motivul invocat pentru tăierile masive a fost atacul insectelor. O anchetă la fața locului a experților Academiei Române, instituție cu atribuții în domeniul ariilor protejate, a scos la iveală nereguli grave: “Aspectul arboretelor parcurse cu astfel de tăieri (mari suprafețe lipsite de vegetație, arbori uscați sau în curs de uscare atacați de ipide aflați în picioare, solul dezgolit prin efectuarea de căi apropiat excesive, lipsa cvasitotală a regenerărilor naturale pe porțiu-nile dezgolite) este de neacceptat”. Specia-liștii constatau o “cvasitotală lipsă de supraveghere din partea personalului din cele două administrații, atât a lucrărilor de exploatare, cât și a stării fitosanitare a arboretelor”. Ca urmare a scandalului de atunci, tăierile au fost stopate. Ele au fost însă reluate în februarie 2013, după derogarea obținută de autoritățile silvice locale de la Ministerul Mediului.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă