15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAmenzi majorate pentru incalcarea reglementarilor destinate prevenirii incendiilor

Amenzi majorate pentru incalcarea reglementarilor destinate prevenirii incendiilor

O serie de masuri noi de aparare impotriva incendiilor au fost adoptate de Guvern printr-un proiect de lege, care face parte dintr-un ansamblu de reforme in domeniul gestionarii situatiilor de urgenta, incepute prin introducerea Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta.

Actul normativ majoreaza amenzile contraventionale aplicate autoritatilor publice, persoanelor juridice si fizice care nu respecta prevederile legale in domeniu. Astfel, amenzile vor fi cuprinse intre 100 si 10.000 RON, in functie de faptele savarsite, fata de 500.000 pana la 10 milioane lei vechi prevazute de vechea ordonanta.
Printre faptele care se pedepsesc cu amenda contraventionala se numara nerespectarea cerintelor care au stat la baza eliberarii avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, fapte pentru care se aplica amenda de la 5.000 la 10.000 RON.
Persoanele fizice si juridice care detin terenuri, constructii, instalatii tehnologice sau mijloace de transport au obligatia, in situatii de forta majora determinate de incendii, sa permita neconditionat accesul serviciilor de urgenta si al persoanelor care acorda ajutor, de a permite utilizarea apei, a materialelor si mijloacelor proprii pentru operatiunile de salvare, de stingere si de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii sau ale altor persoane si de a accepta masurile stabilite de comandantul interventiei. Nerespectarea acestor obligatii se pedepseste cu amenda de la 2.500 la 5.000 RON.
Se sanctioneaza, de asemenea, cu amenda de la 100 la 500 RON neasigurarea si nepunerea in mod gratuit la dispozitia fortelor chemate in ajutor, de catre patron, administrator sau conducatorul unei institutii, a mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor si echipamentelor de protectie specifice riscurilor care decurg din existenta si functionarea unitatii, precum si a antidotului si medicamentelor pentru acordarea primului ajutor. O amenda cu acelasi cuantum se aplica in cazul in care persoanele fizice sau juridice care detin parti din acelasi imobil nu coopereaza in vederea asigurarii masurilor de aparare impotriva incendiilor.
Coordonarea, controlul si acordarea asistentei tehnice de specialitate in apararea impotriva incendiilor se asigura de catre Ministerul Administratiei si Internelor prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) la nivel central si prin Inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene si al municipiului Bucuresti, iar la nivel local, prin Consiliile locale, Primarii, Consiliile municipale si judetene si Prefecturi.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...
Ultima oră
Pe aceeași temă