20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAmenzi fara logica, aplicate de Garda de Mediu Hunedoara

Amenzi fara logica, aplicate de Garda de Mediu Hunedoara

Gradina Zoologica din Hunedoara este pe cale de a fi sanctionata de Garda de Mediu din cauza ca nu a respectat programul de conformare privind alinierea la normele Comisiei Europene si nu a realizat ceea ce i s-a solicitat odata cu eliberarea autorizatiei de mediu.
Chiar daca motivele sanctiunii sunt reale si de necontestat, cele 70 de animale de aici par a fi cei mai mari poluatori ai judetului din ultima perioada, daca tinem cont de faptul ca societati mai mari, cum ar fi compania miniera „MINVEST” Deva sau „Hidroconstructia”, au scapat doar cu avertisment.
Pentru alinierea la normele CE, reprezentantii Gradinii Zoologice trebuie, printre altele, sa dubleze gardurile de protectie, sa amenajeze platforme de beton special, astfel incat dejectiile de la animale sa nu polueze mediul inconjurator, precum si sa amenajeze custi mai mari pentru cele circa 70 de animale gazduite aici. Lucrarile cuprinse in acest program de conformare ar fi trebuit sa demareze, potrivit conducerii institutiei, in 31 octombrie si trebuie finalizate pana in data de 17 noiembrie 2007.
Directorul Gradinii Zoologice, aflata in subordinea Primariei Hunedoara, Ciprian Hodor, a declarat ca au demarat ceea ce si-au propus, insa in ordinea pe care au considerat-o prioritara. „Am inceput lucrarile la sala de tratament si consultatii, care noua ni se pare mult mai importanta. Custile in care stau animalele dateaza din anul 1972 si pana acum nu au fost probleme. Lucrarile trebuiau demarate in 31 octombrie, iar pe 1 noiembrie au si venit in control sa vada ce s-a facut”, a precizat acesta.
De asemenea, Hodor a spus ca dejectiile provenite de la animalele de aici nu depasesc 60 de kilograme/luna, astfel ca pericolul de poluare nu este ridicat. Inspectorii de mediu au decis, insa, amendarea institutiei, suma exacta urmand sa fie stabilita astazi.
Seful Garzii de Mediu, comisarul Cristian Moldovan, a declarat ca s-a propus sanctionarea Gradinii Zoologice din cauza nerespectarii termenelor din programul de conformare, intocmit chiar de reprezentantii acesteia. „Programul de conformare a fost intocmit de dansii si aprobat de Agentia de Protectie a Mediului. La ultimul control efectuat au fost propuse masuri, care nu au fost respectate”, a spus Moldovan.
Potrivit comisarului, reprezentantii Gradinii Zoologice au posibilitatea legala de a justifica nerespectarea anumitor termene, iar acestea pot fi prelungite de catre Agentia de Protectie a Mediului, daca se constata ca sunt independente de vointa acestora. In plus, seful Garzii de Mediu a spus ca directorul Gradinii Zoologice a incercat sa scape de sanctiune prin interventii, apeland la biologul Parcului National Retezat.
Pe de alta parte, directorul Gradinii Zoologice atrage atentia ca exista unele prevederi in legislatia UE care nu pot fi aplicate ad-literam. „De exemplu, pentru un urs spatiul trebuie sa fie de 800 mp, pentru un leu de 2.500 mp, la care se adauga 60 mp de constructie interioara. Daca se respecta aceste suprafete, probabil ca vom ocupa toata Hunedoara. Putem reduce numarul de animale, dar ce facem cu restul, la cine le dam?”, s-a intrebat acesta.
Totodata, Ciprian Hodor atrage atentia ca exista un vid in prevederile legale si nu se specifica in ce perioada ar trebui date animalele la alte gradini zoologice din tara sau dupa cat timp pot fi eutanasiate. „Nu exista nici un pic de intelegere. Pana la urma ne vor obliga sa inchidem gradina zoologica”, a mai spus directorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă