24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialAmenda de 100.000 de lei pe luna pentru Kronospan

Amenda de 100.000 de lei pe luna pentru Kronospan

» Fabrica de formaldehida din Sebes va fi demolata, dupa ce a fost construita fara autorizatie

» Pana atunci, societatea va plati o amenda de 100.000 de lei lunar

 
Kronospan Sebes nu are nici o sansa sa primeasca acordul de mediu, asa ca fabrica de producere a formaldehidei, ridicata fara autorizatii pe platforma industriala, va fi demolata pe cheltuiala companiei. Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa, a declarat ieri, la Alba Iulia, dupa ce a vizitat instalatia, ca pentru a intra in legalitate, fabrica are nevoie de acordul de mediu, care nu mai poate fi eliberat in aceasta faza. Daca nu demoleaza ce a construit ilegal, firma va plati cate o amenda de 100.000 de lei in fiecare luna, a avertizat Popa.
Compania Kronospan este obligata sa demonteze instalatia de formaldehida, construita in prezent in proportie de 90 %. Termenul dat de autoritatile de mediu este de 30 de zile. Daca Kronospan nu va demola instalatia la sfarsitul "perioadei de gratie" firma va primi un nou termen de 30 de zile si, apoi, o noua amenda.
Marius Popa a declarat ca va trimite la Sebes comisari de mediu din alte judete pentru a monitoriza situatia si a lasat sa se inteleaga ca responsabilii de mediu din Alba, respectiv sefii APM si ai Garzii de Mediu, ar putea fi sanctionati in urma unor controale interne la aceste institutii. El a spus ca, daca va descoperi nereguli ce nu pot fi probate, respectivii vor fi mutati in institutii din judete indepartate.
Garda de Mediu Alba a transmis, la inceputul saptamanii, o adresa catre Primaria Sebes prin care solicita aplicarea legii si luarea masurilor necesare pentru demolarea noii instalatii de formaldehida, pentru readucerea amplasamentului la starea initiala. Constructia acesteia s-a realizat, contrar prevederilor H.G. nr. 1213/2006, adica inainte de solicitarea acordului de mediu.
Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, investitie evaluata la zece milioane de euro, provoaca, de o jumatate de an, o opozitie intensa la Sebes, speculata intens de politicieni.
Conducerea companiei a sustinut, in repetate randuri, ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie.

Cele mai citite

Sebastian Burduja: Menținerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă

Menţinerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă, dar e corect să ne preocupăm încă...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...
Ultima oră
Pe aceeași temă