11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAmbulanţe cu autoapărare la Sibiu

Ambulanţe cu autoapărare la Sibiu

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu va cere Ministerului Sănătăţii ca maşinile care sosesc pentru acordarea primului ajutor să fie dotate cu spray-uri lacrimogene.

Cazurile în care cadrele medicale, sosite de urgenţă la locul unui accident pentru a acorda primele îngrijiri, sunt agresate tocmai de rudele sau prietenii celor pe care încearcă să-i salveze s-au înmulţit în ultimii ani în România. Judeţul Sibiu este una dintre regiunile în care astfel de situaţii apar cel puţin o dată pe an, iar directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sibiu, Ovidiu Luca, vrea să pună capăt definitiv unor astfel de evenimente. Ultimul incident s-a petrecut săptămâna trecută, atunci când o asistentă a fost pălmuită de tatăl unei fetiţe căreia aceasta i-a acordat primul ajutor, după un accident de circulaţie petrecut pe o stradă din Sibiu. “Asistenta respectivă a primit o palmă şi, dacă acest gest ar veni din partea unui bolnav psihic, ar exista circumstanţe atenuante, însă în acest caz nu poate fi vorba de aşa ceva. Ea a fost pălmuită de tatăl unei fetiţe accidentate, dar care era deja în Ambulanţă şi i se acordase primul ajutor, în timp ce asistenta s-a îndreptat înspre o altă victimă. Tocmai, faptul că i-a fost deja acordat primul ajutor copilului său mă face să înţeleg şi mai puţin ceea ce s-a întâmplat. Pentru ca astfel de incidente să nu mai apară o să propun Ministerului Sănătăţii, printre altele, ca echipajele de pe ambulanţe să fie dotate cu spray-uri lacrimogene pentru autoapărare”, a declarat şeful SJA Sibiu.

Va fi depusă o plângere

Potrivit acestuia, asistenta lovită nu vrea să depună plângere pentru că zona respectivă este frecventată de romi. Totuşi, Ovidiu Luca a spus că responsabilul pentru această faptă nu va rămâne nepedepsit şi, dacă angajata de la Ambulanţă se fereşte să reclame acest incident, el nu o va face. “Nu mi se pare normal să te duci să salvezi vieţi şi, ca să mă exprim neacademic, să o iei pe coajă. Asemenea incidente se petrec mai ales în comunităţile de romi şi, dacă asistenta agresată nu vrea să depună plângere, pentru că oricând s-ar putea întoarce acolo la un alt caz, eu, ca director al Serviciului de Ambulanţă Sibiu, nu pot fi de acord cu aşa ceva. Voi depune o plângere în numele instituţiei şi voi face toate demersurile necesare pentru ca acel cetăţean să răspundă pentru fapta sa, voi suna la Poliţie şi voi afla care este procedura de urmat”, a mai spus directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Acesta va aştepta să vadă răspunsul pe care îl va primi de la Ministerul Sănătăţii şi, în funcţie de asta, va acţiona în consecinţă. Totuşi, dacă spray-urile lacrimogene nu vor fi acceptate în ambulanţe, Ovidiu Luca este decis, cu orice riscuri, să dea o dispoziţie internă. Astfel, dacă echipajul de pe o ambulanţă din Sibiu suspectează un pericol la faţa locului, acesta nu va coborî să dea primul ajutor, indiferent de situaţia pacientului în cauză. Intervenţia respectivă ar urma să fie făcută doar după ce Poliţia va sosi acolo şi va asigura securitatea medicilor şi asistentelor aflate în misiune.

Situaţie repetată la Mediaş

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu, Ovidiu Luca, a declarat că incidentul petrecut săptămâna trecută nu este singular în judeţul Sibiu. Anul trecut, la Mediaş, un asistent a fost agresat fizic pentru că nu a vrut să ia în ambulanţă şi cunoştinţele unui pacient care tocmai urma să fie transportat la spital. Evenimentul petrecut joia trecută la Sibiu l-a determinat, însă, pe Luca să încerce să ia primele măsuri pentru ca ase­me­nea situaţii să nu mai aibă loc.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă