10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Ungariei la Bucuresti se declara ferm impotriva proiectului Rosia Montana

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti se declara ferm impotriva proiectului Rosia Montana

Ungaria este impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana, iar daca Guvernul Romaniei isi va da acordul, autoritatile de la Budapesta sunt decise sa ceara explicatii, a avertizat, joi, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes.

"Nu, nu si nu pentru Rosia Montana. Nu avem incredere in aceasta tehnologie, chiar daca ni se spune ca functioneaza in Canada sau Suedia. Avem deja experienta de la Baia Mare", a afirmat Oszkar Fuzes, citat de Agerpres.

El a afirmat ca in cazul in care Guvernul roman isi va asuma "acest risc pentru mediu" pentru ca investitia ar aduce profit, "Ungaria va avea cel putin 275 de intrebari pe care sa le puna si va cere raspunsuri".

"Desigur, decizia ii va apartine Guvernului roman", a incheiat ambasadorul Ungariei Oszkar Fuzes.

Realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice si reevaluarea proiectului Rosia Montana se numara printre obiectivele autoritatilor in domeniul resurselor minerale, cuprinse in programul de guvernare pentru perioada 2009-2012.

Proiectul minier aurifer de la Rosia Montana va fi monitorizat de catre o comisie speciala constituita in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, a decis ministrul Mediului Laszlo Borbely.
Borbely afirma, recent, ca investitia de la Rosia Montana nu va primi unda verde, in cazul incalcarii legislatiei europene.

Compania Rosia Montana Gold Corporation, care a initiat proiectul, a anuntat ca, in cazul primirii avizului de mediu pentru demararea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati. In urma procesarii zacamintelor este estimata o productie de 300 tone de aur si circa 1.400 tone de argint, in 16 ani.

Estimarile companiei vorbesc despre faptul ca proiectul minier va produce 1.200 de locuri de munca in faza de constructie a minei si alte 600 permanente dupa ce proiectul va deveni operational.

Cele mai citite

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

„El Clasico”, decis în prelungiri! Golul lui Jude Bellingham o duce pe Real Madrid aproape de un nou titlu

Real Madrid este foarte de a-și adjudeca al 36-lea titlu din istorie după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în marele derby contra...
Ultima oră
Pe aceeași temă