Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a ajuns la Universitatea Ovidius din Constanța, la mijlocul săptămânii, unde a vorbit despre relațiile dintre SUA și România. Acesta a prezentat și prioritățile mandatului săi.
„Prima prioritate ca ambasador este să promovez securitatea României şi a SUA, avem o cooperare puternică din toate punctele de vedere, care se extinde din ce în ce mai mult. Aceasta necesită foarte multe eforturi. Am petrecut puţin timp cu comandantul Forţelor Navale şi am discutat despre îmbunătăţirea securităţii. „Prioritatea numărul doi este să promovez democraţia. În vizita mea scurtă în Constanţa, am observat că România se luptă cu corupţia. O luptă agresivă contra corupţiei. Pot să vă asigur că, atât timp cât voi fi ambasador în România, vă puteţi baza pe sprijinul meu. Vom lupta pentru libertatea presei, a exprimării, a religiilor. Acestea sunt valorile democraţiei“, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti.
Acesta a mai spus că prioritatea numărul trei este să promoveze prosperitatea. ”Aceasta este o zonă în care preşedintele şi prim-ministrul m-au rugat să încurajez firmele americane să investească pentru crearea de noi locuri de muncă. De exemplu, o să îmbunătăţesc schimbul de experienţă între universităţi: românii să meargă în SUA, iar cei din SUA să vină în România pentru a studia sau pentru a cerceta. Sunt interesat să găsim şi alte modalităţi pentru a dezvolta relaţia SUA – România“, a completat ambasadorul Hans Klemm.
Vizită și la o școală gimnazială
Pe 1 iunie, consilierul pentru presă și cultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, Ronald E. Hawkins Jr. – Councelor for public affairs, și Isabella Alexandrescu, coordonator de proiecte culturale în cadrul aceleiași instituții au vizitat Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ din Constanța.
Activitate face parte dintr-un demers mai amplu al Ambasadei SUA, care l-a purtat de Ronald Hawkins în școli din aproape toată România, cu scopul de a întări relațiile între cele două țări și, poate, după cum mărturisea cu zâmbetul pe buze, de a găsi viitorul președinte al României în școlile de top din țara noastră.
După ce a gustat faimoasa pâine cu sare pe care i-au oferit-o doi școlari costumați în port tradițional românesc, consilierul s-a îndreptat către cei aproximativ 30 de elevi ce îl așteptau pentru o masă rotundă. Aceasta a debutat cu o prezentare atipică a activității unei ambasade, în care tonul jovial al consilierului a prevalat și în care lucrurile serioase au fost asezonate cu glume sau cu ingenioase strategii de captatio benevolentiae. Astfel că elevii au prins curaj și au pornit tirul întrebărilor. Ei au aflat că, în viziunea lui Ronald Hawkins, pentru a fi un bun ambasador ai nevoie de răbdare, flexibilitate și un limbaj adecvat, iar că modelul său în politică este Jimmy Carter.
De la filme la Donald Trump
Elevii au mai dorit să știe, printre altele, care sunt filmele ce îl pasionează pe consilier, câteva date din istoria mai mult sau mai puțin recentă a Statelor Unite sau… care este opinia sa referitoare la afirmațiile pe care le face Donald Trump, în actuala campanie electorală pentru Casa Albă, cu privire la închiderea granițelor pentru imigranți. În plus, Ronald Hawkins a prezentat și proiectul Future Leaders Exchange Program, prin care Ambasada SUA oferă școlarizare timp de un an pentru 25 de elevi români, într-un liceu din Statele Unite. Am reținut, de asemenea, că românii sunt interesanți, inteligenți și amuzanți în viziunea consilierului, acestea fiind trei calități numite la sugestia unui elev de a caracteriza poporul român prin trei adjective.
Cuvinte de laudă
Ronald Hawkins a fost impresionat de nivelul de cunoștințe al elevilor care s-au arătat preocupați de istorie, politică, diplomație, cultură, dar și de stăpânirea de către aceștia a limbii engleze într-un mod care să le permită a vorbi liber și a glumi, a interacționa în mod real cu participanții nativi la conversație. Dipomatul a conchis că întâlnirea cu elevii Școlii „Gheorghe Țiteica“ i-a produs o mare bucurie, fapt demonstrat și de dublarea timpului pe care delegația îl acordase inițial vizitei în instituția de învățământ constănțeană.
Consilierul pentru presă și cultură al Ambasadei SUA, Ronald E. Hawkins Jr., a stat de vorbă cu elevii din Constanța