12.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul rus la Praga, chemat să dea explicaţii despre "lista neagră" a...

Ambasadorul rus la Praga, chemat să dea explicaţii despre “lista neagră” a Rusiei

Ministrul ceh de Externe, Lubomír Zaorálek, l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus la Praga, Serghei Kiselev, pentru ca acesta să ofere explicaţii după publicarea listei cu oficiali din ţările UE care au interdicţie de a intra în Rusia, informează Mediafax.

Pe listă se află şi cinci cetăţeni cehi, printre care fostul ministru de Externe Karel Schwarzenberg.

Citeşte şi: Lista neagră a Rusiei, criticată de UE

Totodată, Zaorálek doreşte ca diplomatul să dea explicaţii după ce un post rus de televiziune a transmis un documentar despre invazia sovietică în Cehoslovacia, din 1968, relatează Czech News Agency.

Experţii cehi susţin că documentarul realizat de ruşi distorsionează istoria, iar Lagronová a precizat că ministrul de Externe de la Praga este “indignat” de acest documentar.

Citeşte şi: Franţa cere anularea listei negre cu personalităţile UE interzise în Rusia

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Pe listă, primită şi de Ambasada României la Moscova, se află cinci cetăţeni români: Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, şi Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Forţelor Navale Române.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, şi Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Cele mai citite

România concurează Turcia, oferind o alternativă la “Coridorul Sudic”. Un terminal LNG, la Constanța, va primi până la 9 miliarde de metri cubi pe...

Comisia economică mixtă România - Azerbaidjan se va reuni la 1 aprilie 2024 iar una dintre temele întâlnirii va fi viitorul terminal de gaz...

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Cum arată România în topul datoriilor pe cap de locuitor la nivel european

Românii se îndatorează tot mai mult, spun statisticile de la nivel european. Cu toate acestea, valoarea datoriei pe cap de locuitor adult este...
Ultima oră
Pe aceeași temă