15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Poloniei: Varşovia vrea să rămână "un intermediar corect" privind aderarea la...

Ambasadorul Poloniei: Varşovia vrea să rămână “un intermediar corect” privind aderarea la Schengen

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a declarat, miercuri, că Varşovia doreşte să rămână “un intermediar corect” în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, pentru a depăşi diferenţele de opinie pe această temă între statele membre, scrie Mediafax.

“Susţinem extinderea Schengen. Credem că ar trebui să ne axăm atenţia asupra protejării graniţelor externe ale UE şi am vrea să facilităm procesul de ajungere la o decizie consensuală, preferabil mai repede decât mai târziu, în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la UE. Premierul polonez Donald Tusk a declarat oficial în timpul recentei întrevederi a Consiliului European că vom lucra îndeaproape cu ceilalţi parteneri din UE pentru a găsi soluţia potrivită acestei probleme”, a spus diplomatul polonez.

Solicitat ulterior să explice dacă ţara sa susţine aderarea României şi Bulgariei în două etape – anul acesta în privinţa frontierelor aeriene şi restul în 2012 – sau dacă, dimpotrivă, se pronunţă pentru o integrare totală a celor două state până la sfârşitul anului, Marek Szczygiel a evitat un răspuns concret.

“Am vrea să rămânem un intermediar corect în această privinţă pentru a depăşi diferenţele existente între statele membre. Şi am vrea să cooperăm îndeaproape cu CE în această privinţă, dar cred că este probabil prea devreme acum să spunem că favorizăm această soluţie pe care aţi mentionat-o, dar vom încerca să convingem şi alte state membre că cea mai uşoară soluţie este probabil cea mai eficientă”, a spus el.

Ambasadorul a spus că în acest moment poate doar să exprime speranţa sa şi a Guvernului polonez că se va ajunge la o soluţie anul acesta.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă