10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Poloniei: Varşovia vrea să rămână "un intermediar corect" privind aderarea la...

Ambasadorul Poloniei: Varşovia vrea să rămână “un intermediar corect” privind aderarea la Schengen

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a declarat, miercuri, că Varşovia doreşte să rămână “un intermediar corect” în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, pentru a depăşi diferenţele de opinie pe această temă între statele membre, scrie Mediafax.

“Susţinem extinderea Schengen. Credem că ar trebui să ne axăm atenţia asupra protejării graniţelor externe ale UE şi am vrea să facilităm procesul de ajungere la o decizie consensuală, preferabil mai repede decât mai târziu, în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la UE. Premierul polonez Donald Tusk a declarat oficial în timpul recentei întrevederi a Consiliului European că vom lucra îndeaproape cu ceilalţi parteneri din UE pentru a găsi soluţia potrivită acestei probleme”, a spus diplomatul polonez.

Solicitat ulterior să explice dacă ţara sa susţine aderarea României şi Bulgariei în două etape – anul acesta în privinţa frontierelor aeriene şi restul în 2012 – sau dacă, dimpotrivă, se pronunţă pentru o integrare totală a celor două state până la sfârşitul anului, Marek Szczygiel a evitat un răspuns concret.

“Am vrea să rămânem un intermediar corect în această privinţă pentru a depăşi diferenţele existente între statele membre. Şi am vrea să cooperăm îndeaproape cu CE în această privinţă, dar cred că este probabil prea devreme acum să spunem că favorizăm această soluţie pe care aţi mentionat-o, dar vom încerca să convingem şi alte state membre că cea mai uşoară soluţie este probabil cea mai eficientă”, a spus el.

Ambasadorul a spus că în acest moment poate doar să exprime speranţa sa şi a Guvernului polonez că se va ajunge la o soluţie anul acesta.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă