Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, susține că problema unirii Basarabiei cu România este foarte politizată, atât pe o parte, cât și alta a Prutului, informează Agerpres.
„Vreau să subliniez că, deși problema unirii Basarabiei cu România este foarte politizată, atât pe o parte, cât și alta a Prutului, cred că această politizare este excesivă cu atât mai mult cu cât (…) vorbim de o entitate politico-juridică care în prezent nu mai există. Basarabia anului 1918 în prezent nu mai există, pentru că de fapt, ca entitate politică, a dispărut — aș spune eu — în anul 1944, august, când trupele sovietice au ocupat pentru a doua oară Basarabia. Republica Moldova nu este Basarabia de atunci. S-a subliniat faptul că în urma implementării pactului Molotov — Ribbentrop, când Basarabia a fost ocupată, în urma unor legi interne, în special a decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 4 noiembrie, frontierele Basarabiei au fost modificate. De fapt, acea entitate politică care a fost până la anul 1918 a fost lichidată pentru că județul Hotin și județele Ismail și Cetatea Albă au fost transferate la Ucraina. De asemenea, în urma acelui decret — după cum unii spun — Basarabia — Basarabia a fost decapitată și în același timp i s-au amputat picioarele, ieșirea la mare", a declarat ambasadorul, în cadrul mesei rotunde „România și Republica Moldova în contextul Centenarului", organizată de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României.
Preşedintele Klaus Iohannis, a transmis, luni, un mesaj cu ocazia celebrării celor 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, semnând și decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie ca zi de sărbătoare naţională.
Potrivit ambasadorului, în prezent, Republica Moldova reprezintă o altă entitate politică, iar înțelegerea acestui fapt este importantă pentru a surprinde complexitatea situației.
O
eventuală unire a Republicii Moldova cu România le-ar aduce locuitorilor din stânga Prutului mai multe avantaje: "Tineretul se va întoarce acasă. Țara va fi reîntregită și păzită. Vom fi și noi o țară europeană, cu o viață ca în Europa, nu ca în Siberia rusească. Vom fi acasă și vom da un viitor tinerei generații.„Este important să înțelegem acest lucru, pentru a înțelege complexitatea care este astăzi în Republica Moldova, și anume că pe teritoriul Republicii Moldova avem o armată rusă, dislocată în Transnistria, avem un regim separatist, avem o autonomie găgăuză. Și apropo, foarte puțini știu sau menționează acest lucru că în statutul acestei autonomii găgăuze există un articol care prevede că în cazul în care Republica Moldova își schimbă statutul — de fapt, se are în vedere o posibilă unire a Republicii Moldova cu România — această autonomie (…) are dreptul la autodeterminare. Vorbesc despre toate aceste lucruri pentru a sublinia necesitatea înțelegerii complexității situației în care se află Republica Moldova în prezent", a mai spus Mihai Gribincea.