7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA: Suntem siguri că Morar îşi va continua activitatea excelentă la...

Ambasada SUA: Suntem siguri că Morar îşi va continua activitatea excelentă la DNA

Daniel Morar îşi va continua cu siguranţă activitatea excelentă ca procuror-şef al DNA, susţine Ambasada SUA la Bucureşti, într-un comunicat remis MEDIAFAX, adăugând că speră ca după rezolvarea crizei politice să fie desemnat un succesor calificat şi cu reputaţie ireproşabilă.

“Suntem siguri că Daniel Morar îşi va continua activitatea excelentă ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aşa cum a declarat de curând şi ministrul Justiţiei, (Titus Corlăţean n.r.), atunci când actuala criză politică va lua sfârşit şi situaţia va reveni la normal, vor trebui urmate procedurile adecvate de numire a unui înlocuitor pentru Daniel Morar, inclusiv obţinerea avizului obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a alege un succesor potrivit, extrem de calificat şi cu o reputaţie ireproşabilă”, se arată într-o poziţie transmisă vineri de Biroul de Presă al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Totodată, Ambasada SUA aminteşte de angajamentul asumat faţă de UE de preşedintele interimar Crin Antonescu şi de premierul Victor Ponta de a nu face nicio numire în funcţiile de procuror general şi de procuror-şef al DNA în perioada de interimat prezidenţial.

“Desigur, angajamentul asumat de preşedintele interimar şi de prim ministru faţă de Uniunea Europeană ne asigură că nu se va face nicio numire pentru funcţia de procuror general sau pentru cea de procuror sef al DNA în perioada de interimat prezidenţial”, se mai menţionează în poziţia transmisă de Biroul de Presă al Ambasadei americane.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus, vineri, prelungirea delegării lui Daniel Morar în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), începând din 13 august, pentru şase luni, informează Ministerul Public.

“Prin ordin al doamnei Laura Codruţa Kövesi, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din data de 03.08.2012 s-a dispus delegarea domnului procuror Daniel Marius Morar în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Delegarea este dispusă începând cu data de 13 august 2012, pentru o perioadă de 6 luni, deoarece actuala delegare a domnului procuror Daniel Marius Morar va expira la data de 12.08.2012”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, declara, în 19 iulie, că numirea procurorului şef al DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, iar în condiţiile în care vremurile sunt “prea fierbinţi”, orice propunere avansată acum va produce scandal, va fi contestată.

“Nu am dorit să fac propuneri pentru o poziţie importantă. Nu doresc să amestec justiţia cu turbulenţele politice. Trebuie să avem un climat de pace atunci când discutăm (propunerea de numire, n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat”, a susţinut atunci Titus Corlăţean, adăugând că instituţia DNA contează, iar cine va fi numit trebuie să răspundă criteriilor legale.

Pe de altă parte, Codruţa Kovesi a punctat faptul că sunt şi alte funcţii vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a făcut propuneri de numiri, apreciind că viitorul procuror general al României trebuie “să-şi facă echipa, să-şi aleagă oamenii”, întrucât este extrem de importantă colaborarea.

Mandatul Codruţei Kovesi – care a deţinut două mandate succesive de trei ani ca procuror general al României – expiră în 2 octombrie.

Cele mai citite

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Românii, tot mai împovărați din cauza ratelor. Ce spune BNR

Creditele bancare sunt tot mai scumpe și tot mai puțini români își permit să ia noi credite. Sunt mulți români care au deja contractate...
Ultima oră
Pe aceeași temă