18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial`Am fost un bou!`

`Am fost un bou!`

E nerezonabil ca şeful unui „grup infracţional organizat“ să te înjunghie pe la spate, atunci când simte că nu-l mai serveşti?

Articolul privitor la televiziuni şi radiouri din ordonanţa de urgenţă adoptată de gu­vern, relativă la Codul insolvenţei, poate fi interpretat, fără multă eroare, ca în­drep­tat împotriva televiziunilor incomode pentru putere, pe care le poate ameninţa cu suspendarea activităţii de presă în cazul in­solvenţei. Or, insolvenţa sau pro­xi­mi­tatea ei este o caracteristică a multor televiziuni din Ro­mânia. Desigur că toată lu­mea este obligată să plă­tească taxele şi impozitele, dar când o intrare în insolvenţă atrage, pentru o televiziune, suspendarea pe luni bune a autorizaţiei de funcţionare – ceea ce nu se întâmplă în cazul unei firme de transport sau de construcţii –, strădania gu­vernării USL de a exercita presiuni asu­pra presei pare evidentă şi ea este con­dam­nabilă. Pe scurt, guvernul arată pumnul libertăţii de expresie, aşa cum au semnalat deja şi organizaţii internaţionale precum ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere.

Acestea fiind zise, nu am putut să nu pri­vesc cu un irepresibil amuzament circul de lamentări şi acuzaţii desfăşurat zilele trecute la Realitatea TV, una dintre cele mai ameninţate televiziuni în lumina or­donanţei. Erau prezenţi aproape toţi co­militonii Realităţii– de la Andreea Cre­ţu­lescu la Rareş Bogdan şi patronul Cozmin Guşă, marele analist, fără a-l uita şi pe neo­stângistul Costi Rogozanu. Li se adă­u­gau acestor luptători vechi pe frontul „an­tibăsismului“ alţi magnifici „externi“, pre­cum Cornel Nistorescu sau Oana Stăn­ciu­les­cu. Toţi îl condamnau aspru pe Ponta, bineînţeles suspectat că, mai ales în con­di­ţiile ascuţirii rivalităţii cu Crin Antonescu, ar voi să închidă sau să preia Realitatea TV, care adoptase o poziţie contrară lui, mai ales în chestiunea Ro­şia Montană. Momentul cul­minant a fost când mo­de­ratoarea l-a întrebat pe Nis­torescu dacă s-ar fi aş­tep­tat la o astfel de lovitură de la guvernul USL în ur­mă cu un an şi jumătate. „Câ­tuşi de puţin!“, s-a jurat marele jurnalist. În­trebat acelaşi lucru, Rareş Bogdan a fost mult mai expresiv: „Am fost un bou!“, a admis el, remintind-ne de celebrul „am fost un dobitoc“ al lui Postelnicu, la tribunal.

Citiţi mai mult pe Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă