17.2 C
București
luni, 8 aprilie 2024
AcasăSpecialMărturiile românilor care au supraviețuit cutremurului din Italia: "Am auzit țipetele mamei...

Mărturiile românilor care au supraviețuit cutremurului din Italia: “Am auzit țipetele mamei și ale unuia dintre copii“

UPDATE

11 români au murit, nouă au fost răniți și sunt în spitale, iar alți 16 sunt dați dispăruți în urma seismului de miercuri dimineața, din centrul Italiei, care a distrus localitatea Amatrice si satele din jur.  Sâmbăță, numărul total al morților era 291. 

Replici numeroase zguduie zona. Cu sutele. O replică a provocat joi după-amiaza alte distrugeri. O altă replică de 4,8 grade, de vineri dimineața, de la ora 6.28, a speriat din nou oamenii. Sâmbăță au fost alte replici.

—-

Bilanțul morților: 207 morți în Amatrice, 49 în Arquata del Tronto, 11 în Accumoli.

În  timpul replicilor au mai căzut atât din  ruine, cât și alte clădiri. A căzut și o școală consolidată antiseismic în 2012. Un spital a fost evacuat. "Ponte a  tre occhi" (un pod) din Amatrice, important pentru salvatori, nu mai poate fi folosit.

Oamenii nu mai dorm de miercuri, de la ora 3,36, de la cutremurul "cel mare și lung". Valeria Blaj, intervievată aseară de România liberă, a revenit cu noi detalii. "O româncă își căuta disperată copiii, care au dormit la o prietenă. I-a găsit în viață, dar încă nu sunt găsiți copiii prietenei. E mai rău ca la cutremurul din 2009, la Aquila" ne-a relatat Valeria. 400 de răniți sunt în spitale din Lazio, Marche, Umbria. Mulți au fost duși cu elicoptere la spitalul regional din Ancona.

Primul cutremur, în urma căruia au decedat 267 de persoane și au fost răniți aproape alți 400 de oameni, a avut loc la ora 3.36, miercuri dimineața, la doar  4 kilometri adâncime. Cutremurul a avut magnitutinea de 6,2 grade și a durat 124 de secunde. "O veșnicie, parcă nu se mai termina huruitul, zguduitul, clătinatul. Apoi, sunt atâtea replici, multă frică, nu mai doarme nimeni" povestește Valeria Blaj, o tânără profesoară care locuiește destul de aproape de Amatrice. Seismul a fost urmat de sute de replici. Două dintre ele foarte puternice, cu magnitudinea de peste 5 grade, tot miercuri dimineața. O altă replică puternică s-a înregistrat ieri, în jurul orei 14.40, ora Italiei, cu o magnitudine de 4,9 grade (înregistrata la Arquata), provocând alte distrugeri în Amatrice, oraș care este practic pus la pământ. Ca și Pescara del Tronto, care e moloz. În situații similare sunt și alte localități din regiunea Lazio, precum Accumoli, Arquata del Tronto sau din Marche. Italia centrală a fost zguduită puternic.

“Noi am luat copiii și am plecat  cu mașina la mare, la Falconara Marittima, ca să stăm mai mult pe plajă, unde nu sunt clădiri și nici nu se simt replicile, care ne îngrozesc efectiv. Nu mai avem curajul să ne întoarcem în case, deocamdată. Joi noaptea, multă lume a dormit în mașină, în piețe, unde nu sunt clădiri care să cadă. Sau pur si simplu au stat la marginea localității”, a declarat pentru „România liberă“ Valeria Blaj.  Ca profesoară, obișnuiește să meargă și în vacanța de vara cu elevii în Amatrice. Acum, se gândește cu groază la faptul că se putea cutremura pământul când era cu copiii acolo. "A căzut până și Hotelul Roma, care părea construit antiseismic, din ce știu eu. În acest hotel, în august, se află mulți străini, care vin să vadă zona asta medievală, bine conservată, din păcate, cu cele mai multe clădiri neconsolidate antiseismic. Cred că vor fi mult mai multe victime pentru că nu se știe câți turiști erau în zonă", ne-a relatat Valeria.

Dintre multele relatări ale victimelor, cea mai impresionantă s-a dovedit a fi cea a unei unei familii din Accumoli – mama, tata și doi copii mici – pentru care echipele de salvare s-au luptat cu orele. „Deja în primele ore ale dimineții fotograful Emiliano Grillotti a descris activitatea frenetică a cel puțin 15 de persoane care au săpat cu mâinile goale pentru a le trage afară. «Am auzit țipetele mamei și ale unuia dintre copii», a spus el. Din păcate, atunci când au ajuns la ei, au realizat că erau deja morți. Casa lor a rezistat la cutremur, că era structurată să reziste la șocuri, dar a fost doborâtă de turnul cu clopot, recent restaurat, care s-a prăbușit pe locuința lor”, a povestit  din ce a auzit sau a văzut o altă româncă, Felicia Bohocanu.

Ea ne-a relatat  și alte situații dramatice pe care le-a aflat de când a avut loc cutre­murul. Astfel, o tânără care a supraviețuit unui cutremur pu­ternic, din 2009, care a afectat orașul Aquila, s-a mutat la Ascoli după experiența care a traumatizat-o. Dar, miercuri, a fost surprinsă de un nou seism, iar copilul ei a murit în spitalul din Ascoli Piceno. Ea a supraviețuit din nou. „Amatrice, într-o tăcere aproape absolută, a continuat ore întregi să caute un băiat în vârstă de 11 ani, care a rămas sub dărâmăturile casei sale și care a fost auzit în mod repetat că cere ajutor. Dar, în cele din urmă a fost găsit mort”, și-a amintit Felicia Bohoncanu.

Ea ne-a povestit si despre ruda sa, Oana Iacob, care s-a mutat cu cei trei copii ai săi în stradă după cutremurul de la ora 03,36, pentru că locuiește într-o casă veche. "Foarte multe dintre victime sunt copii. Nu se știe cu exactitate numărul celor dispăruți, pentru că nu există o listă de stat. Au fost aici și mulți turiști sau oameni care locuiau în zonă doar vara”, ne-a relatat aceasta din ce a aflat de la autoritățile din zonă. “Giorgia, operată peste noapte, este bine. În vârstă de 10 ani, a rămas timp de 16 ore sub dărâmăturile casei sale din Pescara del Tronto și a fost salvată noaptea trecută. Pompierii au reușit să ajunga la fetiță în jurul orei 20.00, după identificarea zonei camerei ei. Sora Giorgiei, care era lângă ea, a murit. Satul Pescara del Tronto a fost pus la pământ.”, a povestit românca.

În Amatrice, clădirile de pe strada principală sunt complet prăbușite și drumurile care duc la țară sunt inaccesibile . „La început, am început să ne numărăm. Rude, prieteni, cunoștințe, să vedem cine lipsește. Din fericire, noi locuim într-o zonă mai îndepărtată și în niste locuințe mai rezistente. Nu am suferit pierderi, în afară de spaime. Spitalul este dărâmat, medicii și paramedicii au dat primele ajutoare  în parcarea acestuia. Se face voluntariat, așa e aici, la noi. Adunăm mâncare, apă, haine, pături să le ducem celor care au rămas fără nimic. Ne privim și ni se umplu ochii de lacrimi. Nu numai Pescara  e moloz. Și în Arquata del Tronto au fost prinși de cutremur localnici, rezidenți și turiști, așa că autoritățile au decis evacuarea întregului sat istoric. Doi turiști români au fost salvați din molozul casei în care locuiau și care s-a prăbușit" ne-a relatat Felicia Bohoncanu.   

Oana Iacob a petrecut noaptea de mier­curi spre joi cu copiii pe stradă. După replica puternică de joi după-amiaza, Valeria Blaj a plecat cu familia la mare, să stea pe plajă cu copiii, acolo unde nu sunt clădiri și nu se simte cutremurul.

Cele mai citite

Negocierile de la Cairo, pentru un armistițiu în Gaza, fac progrese

Negocierile care se poartă la Cairo, pentru obținerea unui armistițiu în Fâșia Gaza, au făcut progrese semnificative, a anunțat presa din Egipt în dimineața...

Cîrstoiu anunță că a mers iar cu metroul, când era aglomerat

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, anunță că a mers din nou cu metroul, iar de această dată metroul era aglomerat. Acest...

Mirajul sistemului universitar american. Cum aplicăm eficient?

Dacă o parte dintre elevii români care au aplicat la marile universități americane nu înțeleg de ce le-au fost respinse dosarele, cei mai tineri...
Ultima oră
Pe aceeași temă