8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlţii au găsit soluţii acolo unde Oprescu ridică din umeri

Alţii au găsit soluţii acolo unde Oprescu ridică din umeri

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se apără de acuzaţiile că nu şi-ar fi făcut treaba în problema câinilor vagabonzi cu argumentul că legea nu l-a lăsat să ia decizii radicale. Exemplele altor oraşe din România arată însă că acolo unde este voinţă lucrurile se pot rezolva. Sau măcar îmbunătăţi.

 

Cel mai interesant exemplu este al primarului din Tulcea care eutanasiază câinii şi o face potrivit legii. ”În opinia mea există clar un cadru juridic instituţional care reglementează această problemă. Este vorba despre OUG 155/2001, adoptată şi preluată de Legea specială 227/2002, care se numeşte legea de gestionare a câinilor fără stăpân. Ea stipulează că după şapte zile, termen redus de la 14 zile, câinii care sunt adunaţi de pe domeniul public şi privat, unde sunt hrăniţi şi îngrijiţi, pot fi eutanasiaţi”, spune Constantin Hogea. Câinii sunt prinşi cu lunetişti, adormiţi, nu sunt luaţi cu arcanul. Primarul spune că se creează o confuzie între Legea 227 şi cea de protecţie a animalelor de companie, adoptată câţiva ani mai târziu. ”Chiar în ea se spune că problema câinilor fără stăpân este reglementată de o lege specială, Legea 277”, spune primarul. ”Chestia asta m-a costat nişte blesteme, înjurături şi nişte plângeri penale”, mai spune Constantin Hogea. Mai exact patru plângeri penale. La trei a primit NUP, a patra se judecă.

Cernavodă: din 2.000 de câini au mai rămas 200

O altfel de soluţie a fost găsită de autorităţile unui alt oraş care avea mari probleme cu câinii vagabonzi, Cernavodă.”Am avut şi un pic de noroc”, recunoaşte primarul Gheorghe Hânsă. Norocul a fost o asociaţie italiană, denumită acum Save the Dogs. Au construit aici o clinică, apoi un adăpost minor. Anul trecut au inaugurat unul dintre cele mai mari centre din ţară, cu o capacitate de 400 de locuri. Nu sunt numai câini, ci şi măgari. Investiţia a fost de 500.000 de euro. Primăria a ajutat cu ce a putut, spune Hânsă: apă, gunoi, drum. Alocaţia financiară este simbolică: 15.000 de euro anul acesta. ”A devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din Cernavodă”, spune edilul. Autorităţile vor să realizeze şi un centru de zooterapie, pentru copiii cu autism şi ADHD.

Cu toate acestea, în Cernavodă mai sunt câini pe străzi. Nu 2.000, ca acum 13-14 ani, ci circa 200-300 (procesul de recenzare este în derulare). O parte din cei strânşi de pe străzi (inclusiv din Medgidia, partener în proiect) au ajuns să fie adoptaţi în multe ţări europene, din Finlanda până în Italia. ”Tot sunt mulţi. Este aceeaşi spaimă. Problema nu e rezolvată în totalitate pentru că acţionăm în lege. Ar trebui să nu mai fie nici un câine pe stradă. Legea trebuie schimbată. Trebuie lăsată posibilitatea de a eutanasia tot ce înseamnă câine sălbatic, câine care nu e în domiciliu. Nu vom face nimic dacă vom lucra pe insuliţe. Este nevoie de o lege unitară”, spune Gheorghe Hânsă.

Cluj – problema este ţinută sub control

În total, 450 de clujeni au fost muşcaţi de câini, iar alţi 92 de pisici, în tot judeţul, iar autorităţile consideră că cifra este foarte mică, în raport cu alte oraşe, cu o populaţie asemănătoare, cu atât mai mult cu cât cifrele oficiale includ şi sutele de clujeni muşcaţi de propriile lor animale de companie. Sunt şi cazuri mai puţin obişnuite. Doi clujeni au fost muşcaţi de lilieci, iar unul de arici. Potrivit primarului din Cluj, Emil Boc, „în oraş situaţia este ţinută sub control cu ajutorul Serviciului de Ecarisaj al Regiei Autonome a Domeniului Public”, care a sterilizat mii de câini şi care administrează unul dintre cele mai mari adăposturi pentru patrupede din Transilvania. Emil Boc este de părere că autorităţile ar trebui să reanalizeze oportunitatea eutanasierii obligatorii a câinilor fără stăpân, care nu îşi găsesc un adoptator.

Alba Iulia – adăpost modern pentru câini

În Alba Iulia, numărul câinilor vagabonzi este mic, iar aceştia provin mai ales din localităţile învecinate. „În anul 2002, Primaria municipiului Alba Iulia a amenajat în cadrul fostei Centrale Termice de Zonă un adăpost pentru gestionarea câinilor fără stăpân, cu o capacitate de adăpostire de 60 de câini, asigurând în condiţiile legii, prin contract, realizarea activităţilor de capturare, transport, hrănire, curăţenie, asistenţă medicală de specialitate şi incinerarea deşeurilor de origine animală”, spune primarul Mircea Hava. În acest an, angajaţii Primăriei au capturat 201 câini, iar în 2012, numărul celor capturaţi a fost de 280. Pentru a îmbunătăţi starea lucrurilor, Primăria a început construirea unui nou adăpost pentru câini, în valoare de 200.000 de lei.

Braşov – câinii nerevendicaţi în 7 zile sunt eutanasiaţi

În Braşov şi Oradea autorităţile se bazează pe campanii de sterilizări ale câinilor vagabonzi, combinate cu încurajarea adopţiilor acestora, dar şi pe eutanasiere. „Câinii care nu erau revendicaţi sau adoptaţi în termen de şapte zile se eutanasiau, conform prevederilor legale”, a spus Flavius Bărbulescu, şeful Serviciului de Gospodărire a Animalelor din Braşov. Acum, activitatea serviciului este blocată din cauza proceselor intentate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor. În Oradea, câinii fără stăpân sunt adunaţi, sterilizaţi şi deparazitaţi cu ajutorul unei fundaţii din Marea Britanie, care încurajează, de asemenea, adopţia animalelor.

 

Cele mai citite

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...
Ultima oră
Pe aceeași temă