20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlte tipuri de pardoseli

Alte tipuri de pardoseli

Parchet

Cand parchetul se afla in contact cu un spatiu umed, poate dezvolta dedesubt mucegai si bacterii. De aceea in bai se recomanda un parchet special conceput pentru spatii umede.

Parchetul triplustratificat din bambus este rezistent la umezeala si recomandat in incaperi ca baia si bucataria. Lemnul din bambus rezista mai  ine in conditii de umiditate crescuta datorita densitatii si elasticitatii.

Parchetul pietrificat este creat special pentru baie si alte spatii umede. Inovatia consta in compactarea compozitiei pe straturi, precum si intr-o garnitura ce permite etansarea placilor dupa montaj.

Un alt tip de parchet potrivit pentru spatii umede este cel stratificat deoarece este foarte bine uscat, iar dispunerea straturilor compactate nu-i permite umezelii sa lucreze in timp. Stratul de uzura poate fi slefuit si lacuit ulterior.

Materiale pretioase

Deoarece parchetul este mai rar utilizat in medii ca sala de baie, alternativa la placile ceramice sunt asa-numitele materiale pretioase. In categoria acestora intra marmura si diferitele tipuri de piatra naturala. In cazul in care te-ai hotarat sa plachezi baia cu piatra, este indicat sa se acorde o atentie mai mare montajului. In primul rand, trebuie sa tii cont de caracteristicile minerale ale materialului, pentru a evita aparitia consecintelor negative. Placile de piatra naturala sunt mai sensibile, gradul lor de sensibilitate fiind cu atat mai mare, cu cat contin mai multe zone de culoare alba.

Pardoseli din piatra naturala

Ofera o imagine apropiata de natura, transformand radical aspectul salii de baie. Acest tip de pardoseala este usor de asortat atat din punct de vedere cromatic, cat si al texturii, cu restul elementelor dintr-o incapere. Piatra este mai frecvent utilizata pentru bucatarii, bai si holuri, dar interesul creste si pentru placarea altor incaperi, cum ar fi living sau dormitor. Materialele provin din roci naturale dure (granit, marmura etc.) care pot fi finisate prin taiere, lustruire si frecare. Calitatea pardoselilor din piatra se imbunatateste daca sunt aplicate pe un strat suport rigid, de obicei o placa din beton. Acest tip de pardoseala prezinta avantajul intretinerii facile, doar prin simpla spalare, precum si al rezistentei si impermeabilitatii.

Drept dezavantaje se pot mentiona greutatea mare si temperatura rece pe care o intretine in incaperi.

Pardoseli din piatra artificiala

Cuprind pardoselile din beton de ciment turnat monolit, din mozaic turnat, din placi ceramice, din placi de beton mozaicate si din caramida. Deoarece au multe rosturi, creste probabilitatea patrunderii apei prin ele, ceea ce poate duce la o umezire persistenta a suportului.

Marmura

De-a lungul timpului, marmura a fost adoptata de numeroase popoare, iar in prezent este folosita la placarea fatadelor, pavarea trotuarelor, la acope rirea treptelor si la constructia semineelor, ca blat pentru bucatarie sau glaf pentru ferestre. Folosirea placilor de marmura pentru pardoseli este una din cele mai bune modalitati de a crea un ambient frumos si totodata elegant.

Marmura este o roca metamorfica obtinuta prin recristalizarea in conditii de temperatura si presiune foarte ridicate a unor roci si materiale fosile. Datorita varietatii de elemente ce se cristalizeaza, rezultatul este mereu unic, fiecare bucata de marmura fiind strabatuta de nervuri de forme si culori din cele mai variate. Albul, rosul, verdele, cenusiul si griul sunt printre cele mai comune culori pentru marmura.

Se poate opta pentru marmura naturala sau artificiala. Aceasta din urma reproduce procesul natural de formare a rocilor, respectiv al aspectului de marmura. Placarea pardoselilor cu marmura ofera multiple avantaje, cum ar fi: durabilitate (cu o intretinere adecvata, pardoseala din marmura rezista la fel de mult ca si constructia), flexibilitate (datorita varietatii de culori, dimensiuni si forme ale nervurilor). In plus, in zonele

foarte calduroase, aceasta ofera racoare chiar si in cele mai fierbinti zile. Un alt avantaj al acestui tip de pardoseala este intretinerea extrem de usoara, putandu-se face cu apa calda si un detergent special. De asemenea, marmura constituie un mediu impropriu dezvoltarii microorganismelor patogene sau alergene, motiv pentru care este recomandata in locuri unde factorul igienic este foarte important.

In ciuda acestor avantaje, marmura este mai putin utilizata decat gresia. Aceasta in primul rand datorita pretului mai ridicat. Fiind un material rece, nu este recomandata pentru locuintele din zonele cu clima rece. In lunile de iarna ceasta problema se poate rezolva prin acoperirea pardoselii cu covoare calduroase pentru a atenua senzatia de racoare pe care o provoaca. Marmura este sensibila la acizi si grasimi, iar produsele abrazive ii pro voa ca zgarieturi.

Periodic, marmura ne ce sita aplicarea unui strat protector de ceara. Ca orice tip de pardoseala, marmura prezinta o serie de avantaje si dezavantaje, ceea ce o face mai mult sau mai putin recomandabila, in functie de context si functionalitatea fiecarei incaperi.

Pardoseli ecologice

Pluta este un material natural, flexibil, durabil si putin alergic. In plus, s-a dovedit un bun izolator. Un alt material care se poate utiliza pentru pardoseli este bambusul, ce se remarca prin rezistenta si durabilitate. De aseme nea, prezinta o textura bogata cu dungi subtiri si in culori diferite.

Pardoselile din lemn de esenta tare sunt avantajoase mai ales prin usurinta cu care pot fi intretinute, lemnul natural retinand mai putin praf si murdarie decat alte materiale. Sunt recomandate persoanelor care doresc ambiente calde, atrase de natura, precum si celor care sufera de alergii. O podea din parchet natural ecologic se numara printre cele mai frumoase, durabile si recomandate tipuri de pardoseli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă