25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlmunia: UE, pregatita sa negocieze cu Romania un ajutor financiar

Almunia: UE, pregatita sa negocieze cu Romania un ajutor financiar

UE este pregatita sa negocieze cu Romania pentru acordarea de sprijin sub forma unui ajutor financiar, care sa sustina economia statului membru in contextul impactului crizei financiare globale, a declarat, luni seara, comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Joaquin Almunia, informeaza Reuters, citat de Mediafax.

Ajutorul ar fi alocat dintr-un fond special al UE destinat ajutoarelor pentru state membre din afara zonei euro cu probleme legate de balanta de plati, deja accesat de Ungaria si Letonia.
"Ei (Romania) sunt interesati de cooperarea pe care am avut-o cu Letonia si Ungaria", a declarat Almunia, intr-o conferinta de presa care a urmat discutiilor cu ministrii de Finante din zona euro.

Ungaria a incasat 6,5 miliarde din fondul special, iar Letonia alte 3,1 miliarde, ambele ajutoare facand parte din programe multilaterale de sprijin coordonate de Fondul Monetar International (FMI).
"Va trebui sa purtam discutii cu autoritatile romane, cu FMI. Va trebui sa estimam nevoile financiare si sa stabilim o lista de conditii", a adaugat Almunia.
Una dintre conditiile cerute de FMI si UE Ungariei si Letoniei pentru acordarea ajutoarelor a fost restrangerea politicilor fiscale, insa o astfel de masura ar putea fi "nepopulara" in Romania, care s-a confruntat deja cu proteste publice fata de greutatile crizei.

Almunia a respins o solicitare din partea ministrului de Finante al Austriei de a majora din nou fondul special destinat tarilor din afara zonei euro, ale carui resurse au fost dublate anul trecut, de la 12 miliarde euro la 25 miliarde euro.
"In prezent avem resurse mai mult decat suficiente sa acoperim o noua contributie a UE, pentru Romania. Nu cred ca va trebui sa depasim limitele actuale, chiar daca vor exista noi cereri din partea altor state", a aratat comisarul european.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă