28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAlin Cocoş şi-a recunoscut faptele şi l-a denunţat pe tatăl său în...

Alin Cocoş şi-a recunoscut faptele şi l-a denunţat pe tatăl său în dosarul ANRP

Fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, şi-a recunoscut faptele şi l-a denunţat pe tatăl său, în dosarul ANRP, în care sunt cercetați și omul de afaceri Gheorghe Stelian, fosta șefă DIICOT, Alina Bica, precum și fosta șefă a comisiei de retrocedări din cadrul ANRP, Crinuța Dumitran. 

“Recunosc în integralitate fapta. La sfârșitul anului 2011, l-am cunoscut pe Ionuț Mihăilescu printr-un anturaj comun. Nu îmi aduc aminte care era acel anturaj. Am dezvoltat o relație amicală. La o sărbătoare am cunoscut-o și pe Alina Bica, cred că într-un club (…)”La una dintre întâlniri a participat și tatăl meu. Ionuț Mihăilescu mi-a spus că nu are decât 100.000 euro, dar a menționat că printre cumpărători era și Alina Bica. Tatăl meu a acceptat prețul și mi-a spus că are o obligație față de Alina Bica, de când era ea la ANRP. Ulterior, mi-a spus că obligația era legată de o despăgubire primită de Gheorghe Stelian. Am acceptat prețul pentru că tot ce am datorez tatălui meu. Dacă îmi spunea să vând cu 20.000 de euro, așa făceam (…)”, a declarat Alin Cocoș.

În luna septembrie, și omul de afaceri Dorin Cocoş a recunoscut faptele de care este acuzat în dosarul “Bica 1” şi a povestit cum a oferit foştilor membri din Comisia ANRP sume de ordinul milioanelor de euro, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Gheorghe Stelian în dosarele de despăgubire. 

Citește și: Dosarul ANRP. Procesul lui Horia Georgescu începe vineri

Dorin Cocoş le-a spus judecătorilor că doreşte să fie judecat prin procedura simplificată, că recunoaşte toate acuzaţiile care i se aduc de către anchetatori şi că doreşte să se ţină cont de colaborarea sa cu anchetatorii.

În acest context, judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să dea şi o declaraţie, în care să prezinte în detaliu cum a comis faptele. Cocoş a arătat că îl cunoştea pe Gheorghe Stelian încă din anul 2006 şi că s-a împrietenit cu acesta după mai multe afaceri imobiliare. El a precizat că pe Sergiu Diacomatu l-a întâlnit în anul 2010, iar acesta i-a spus că lucrează la ANRP.

“Ulterior, am aflat că (Diacomatu, n.r.) este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere”, a arătat Dorin Cocoş în sala de judecată.

Citește și: Dorin Cocoş A RECUNOSCUT în instanţă cum dădea milioane de euro mită la ANRP

El a mai spus că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.

“Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri”, a arătat Cocoş.

Întrebat de ce a ajuns să facă aceste lucruri, Dorin Cocoş a declarat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.

Citește și: Dosarul despăgubirilor de la ANRP. Omul de afaceri Horia Simu și alți șapte inculpați, trimiși în judecată

“Eu am primit, pentru al doilea dosar, opt milioane de euro ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. În 2013 am cunoscut-o şi pe Alina Bica. Niciodată nu am vorbit cu aceasta de bani sau terenuri”, a arătat Cocoş.

Judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să explice şi contextul în care Alina Bica a primit un teren, el spunând că terenul era al fostei sale soţii Olguţa Chiriac.

“Fosta mea soţie Olguţa Chiriac avea un teren în Snagov. Fiul meu avea nevoie de bani, fosta soţie şi fiul au vândut terenul către Mihăilescu. Este adevărat că ştiam de la Mihăilescu faptul că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. Ştiam că ea este şefa DIICOT şi că a făcut parte din ANRP. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, practic în orice variantă doreşte Alina Bica, pentru că nu se ştie niciodată … Ea era şefa DIICOT şi a fost în comisia ANRP”, a explicat Cocoş.

El a arătat că “era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă”. “Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic în ANRP, dar eu personal nu l-am ajutat politic pe Diacomatu. I-am spus că îl ajut politic doar ca să îl linişteşc”, şi-a încheiat Cocoş declaraţia.

 

Cele mai citite

Roberta Anastase vrea să scape de la Prahova de baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini”

Pierderea alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Prahova de către baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini” a tulburat rău de tot apele în organizația județeană PNL...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Începe renumărarea voturilor la două secții din Sectorul 2

La două secții de votare din Sectorul 2 al Capitalei începe acțiunea de renumărare a voturilor, în urma alegerilor desfășurate în ziua de duminică,...
Ultima oră
Pe aceeași temă