13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialAlimentarea cu gaz rusesc va fi reluata "in scurt timp"

Alimentarea cu gaz rusesc va fi reluata „in scurt timp”

» Rusia si Ucraina au incheiat ieri un acord care ar trebui sa permita reluarea "in scurt timp" a livrarilor integrale de gaz rusesc spre Europa, a anuntat premierul rus
Vladimir Putin, citat de AFP.

"Asa cum ne-a asigurat partea ucraineana, livrarile vor fi reluate in scurt timp", a declarat Putin la finalul unei intalniri la Moscova cu omologul sau ucrainean Iulia Timosenko. Companiile rusa si ucraineana Gazprom si Naftogaz semneaza azi un contract pentru livrarea de gaz rusesc Ucrainei si tranzitarea acestuia spre Europa.
"Ucraina si Rusia vor semna luni documentele asupra conditiilor de livrare de gaz rusesc Ucrainei si a tranzitului catre tarile europene", se arata intr-un comunicat al premierului ucrainean.
Ucraina va cumpara gazul rusesc "la un pret bazat pe formula europeana", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, cu conditia ca taxele de tranzit sa ramana la nivelul anului 2008. Imediat dupa semnarea contractelor, furnizarea de gaz va fi reluata, a adaugat Timosenko. "Negocierile nu au fost usoare, dar am gasit un teren de intelegere care ne-a permis sa semnam acordurile", a declarat Timosenko dupa intalnire, aparand alaturi de Putin pentru a anunta acordul dupa mai multe ore de discutii. "Imediat ce documentele cu privire la tranzit si pretul gazului vor fi semnate, tranzitul de gaz spre Europa va fi reluat", a adaugat ea.

Pentru moment, nu sunt disponibile cifre, a declarat un purtator de cuvant al lui Putin. Pretul mediu la care Europa importa gaz din Rusia este de 450-500 dolari pentru mia de metri cubi. Ucraina, a carei economie se indreapta spre cea mai grava recesiune dupa multa vreme, anuntase ca nu isi poate permite sa plateasca mai mult de 201 dolari.
Intalnirea Putin-Timosenko a urmat unui minisummit gazduit la Kremlin, la care au luat parte oficiali din mai multe tari europene, dar care nu a condus la nici un progres semnificativ. Reuniunea Putin-Timosenko incheia un maraton diplomatic pe care Comisia Europeana, iritata de numeroasele rasturnari de situatie din ultimele doua saptamani, il calificase drept "ultima sansa". Europa, care nu mai primeste gaz rusesc prin Ucraina de zece zile, isi intensificase presiunile asupra celor doua parti in ultimele zile, calificand situatia drept inacceptabila.

Nu s-a aflat nimic nou pe tema spinoasei probleme a gazului tehnic, necesar pentru a pune sub presiune gazoductele ucrainene si pentru care nici una dintre tari nu vroia sa plateasca. Mai multe mari companii europene de gaz au fost abordate in ultimele zile in incercarea de a infiinta un consortiu al carui scop sa fie furnizarea acestui gaz tehnic. Daca acest compromis intra in vigoare asa cum este prevazut, el va pune capat crizei care dureaza de trei saptamani intre cele doua tari si care a dus la privarea de gaz a clientilor europeni ai Gazprom.
Un sfert din gazul consumat in UE este importat din Rusia, iar o mare parte din acesta este tranzitat prin Ucraina. Tarile din Europa de Est si Balcani, unele foarte dependente de gazul rusesc, au suferit in mod deosebit de pe urma crizei, care a coincis in parte cu un val de frig. Slovacia, dar mai ales Republica Moldova si Bulgaria sunt printre cele mai afectate. Din momentul reluarii livrarii de gaz, va fi nevoie de 24 pana la 72 de ore pentru ca gazul rusesc sa inceapa sa ajunga la clientii europeni.

» Europa asteapta gazul
Uniunea Europeana a salutat "cu prudenta" anuntul privind acordul ruso-ucrainean, subliniind ca adevaratul "test" va fi daca gazul intr-adevar va incepe sa curga. "Salutam anuntul ca va exista un acord politic, dar suntem suficient de prudenti, pentru ca au existat prea multe acorduri incalcate si promisiuni nerespectate", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei cehe a Uniunii Europene. "Contractul dintre Rusia si Ucraina inca nu a fost semnat si livrarile nu au fost reluate. Vom astepta sa vedem", a spus oficialul ceh. si Comisia Europeana a salutat acordul, "in special anuntul ca tranzitul gazelor ar putea fi reluat luni". "Testul va fi daca gazul va circula sau nu spre consumatorii europeni. Asteptarea continua pentru Europa", a subliniat Comisia Europeana.

Cele mai citite

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...

Alina Gorghiu: de la 1 octombrie cei aflați sub control judiciar nu vor mai putea fugi din țară

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că de la 1 octombrie va putea fi evitată fuga din țară a unor inculpați aflați sub control judiciar,...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă