19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlice Munro, un Cehov nord-american

Alice Munro, un Cehov nord-american

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013 a fost acordat scriitoarei Alice Munro, din Canada. Din acest an, ea este „un maestru al nuvelei contemporane”. Alice Munro l-a surclasat astfel pe favoritul tuturor caselor de pariuri, scriitorul japonez Haruki Murakami.

Alegerea comitetului a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât proza scurtă nu se numără printre genurile literare prea des laureate cu Nobel.

Alice Ann Munro s-a născut pe 10 iulie 1931. Pentru întreaga sa activitate literară, a fost distinsă în 2009, cu Premiul Internaţional Man Booker. De asemenea, a obţinut de trei ori premiul pentru ficţiune din partea guvernatorului Canadei.

Scriitoarea în vârstă de 82 de ani a fost adeseori comparată cu Cehov, dat fiind faptul că povestirile sale sunt plasate în târguri de provincie, iar personajele create de ea trăiesc tot soiul de angoase şi de drame existenţiale luptându-se cu banalul cotidian. Una dintre lucrările sale, „Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage“, a stat la baza filmului „Departe de ea“, regizat de Sarah Polley, peliculă nominalizată la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă