13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAliatii lui Merkel pierd majoritatea in Bavaria

Aliatii lui Merkel pierd majoritatea in Bavaria

Uniunea Social-Crestina (csu), partidul conservator din landul german Bavaria, a inregistrat un recul electoral usturator in alegerile organizate duminica, pierzand majoritatea absoluta in legislativul regional, pe care a detinut-o in ultimii 46 de ani.
Conform rezultatelor partiale, CSU – aliatul traditional al Uniunii Crestin-Democrate, formatiunea cancelarului german Angela Merkel – a obtinut 43% din voturile bavarezilor, echivalentul a 87 de locuri in parlamentul de land, suferind o scadere de peste 17% fata de rezultatele inregistrate in alegerile din 2003, cu 37 de mandate mai putin.
Pentru prima data din 1962, CSU va fi obligat sa formeze o coalitie pentru a forma guvernul regional de la München – o situatie considerata in Bavaria drept o infrangere grea pentru partid.

Cel mai probabil, social-crestinii vor forma o coalitie cu Partidul Democratilor Liberi (FDP), unul dintre castigatorii scrutinului de duminica – dupa 14 ani de absenta, formatiunea liberala a reintrat in legislativul bavarez cu 14% din voturi, adica 17 locuri de parlamentar. O alta varianta pentru CSU ar putea fi si alianta cu Partidul Votantilor Liberi, care a obtinut 10%. Social-democratii raman in opozitie, adjudecandu-si numai 18,6%.

Caderea spectaculoasa a CSU a generat un adevarat soc politic in Germania. Presa germana de ieri considera ca ecourile esecului CSU se vor face simtite si in politica federala, urmand sa se repercuteze serios asupra sanselor lui Merkel de a obtine un nou mandat la scrutinul federal din 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă