Pentru liderii Aliantei D.A. de la Galati, anul 2005 a fost marcat si de cateva reusite, dar si de o succesiune de crize. Principala realizare a guvernarii locale a fost buna gestionare a crizei inundatiilor. Faptul ca in cele 10 localitati lovite de apele Siretului a fost inregistrata o singura victima, un batran din Torcesti care a refuzat sa isi paraseasca locuinta, este notabil. Meritele apartin in special prefectului Mihai Capra si vicepresedintelui CJG Mircea Toader, care s-au aflat in permanenta in zonele in care situatia era critica, coordonand impreuna cu seful ISU Galati, colonelul Viorel Zaharia, echipele de interventie de la ISU, Politia de Frontiera, IJP si Jandarmerie. Prefectul Mihai Capra s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni prefecti din tara, atat el, cat si colonelul Zaharia fiind remarcati de ministrul Blaga, de premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu.
Crizele interne au aparut in februarie
In luna ianuarie a avut loc prima criza majora in PD Galati, mai multi membri declarandu-si nemultumirea pentru pierderea functiei de subprefect, atribuita BND-ului. A fost trimisa o scrisoare conducerii PD, prin care i se reprosa lui Berceanu ca a negociat pentru obtinerea prefecturilor din Oltenia, abandonand interesele organizatiilor din Moldova. Dar nemultumiri existau si in privinta conducerilor PD si PNL Galati. Dupa ce liderii PNL si PD, Victor Dobre si Mircea Toader, au semnat pe 8 iunie 2004 protocolul de colaborare cu liderul PC Galati Eugen Durbaca, cei doi copresedinti ai Aliantei au cedat sistematic in fata lui Durbaca. Mai intai, PNL i-a cedat lui Durbaca presedintia CJ Galati, apoi PNL si PD au cedat la negocieri functiile de directori la mai multe societati de sub autoritatea CLM si CJ. In 2004, Durbaca obtinuse voturile PNL si PD in cele doua consilii pentru numirea oamenilor sai in functii de directori, dar cand s-a pus problema ca PC sa sustina numirea reprezentantilor PNL si PD, colaborarea s-a blocat. Din aceasta cauza, in februarie a fost convocata o conferinta extraordinara in care peste 60 de membri PD se declarau nemultumiti de cedarile lui Dobre si Toader in fata lui Durbaca, dar si de faptul ca liderii PNL si PD nu voiau sa faca schimbari la conducerea DGFPCFS Galati, iar la Garda Financiara PNL nominalizase un comisar simpatizant PSD. Revolta a fost inabusita in discursuri, conducerea PD a supravietuit, iar consilierii judeteni Emil Tuicu, Paul Ichim, Nicusor Ursu si consilierul municipal Mihai Manoliu au parasit PD pentru PNL.
Insurectia lui Durbaca
Criza relatiilor lui Victor Dobre si Mircea Toader s-a acutizat pe 30 septembrie, cand liderul PD Mircea Toader a facut aceeasi miscare ca si Dobre, renuntand la vicepresedintia CJG pentru functia de secretar de stat la MAI. Durbaca a coordonat o insurectie impotriva Aliantei, consilierii PC votand candidatul PSD, si nu pe cel al Aliantei. Cauza reala a acestei miscari este una pragmatica: firmele clientelei PC nu prea aveau acces la „borcanul cu miere” al investitiilor CJ Galati, iar cu PSD se putea conveni o impartire a lucrarilor de investitii intre firmele PC si PSD. Criza de pe 30 septembrie a fost urmata de suspendarea protocolului coalitiei la Galati, certuri intre Blaga, Tariceanu si Voiculescu, dar nu s-a rezolvat nimic. Demonstrativ, conservatorii au mai reales de doua ori tot pe candidatul PSD, Eugen Chebac.
Alianta, in criza de lideri
La final de an, organizatiile din Galati ale PNL si PD par sa se confrunte cu o criza de lideri. Presedintele PNL Galati Victor Dobre si presedintele PD Galati Mircea Toader fac „politica de weekend”, acum fiind secretari de stat la MAI. La fel se intampla cu alt lider liberal care avea un cuvant greu de spus in organizatia locala, Alexandru Galiatatos, numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Senatorul PNL Paul Pacuraru, cel mai important lider al dreptei la Galati, este in continuare preocupat de politica la varful PNL. Numarul doi din ierarhia PD Galati, Mihai Turcu, a trebuit sa renunte la politica dupa ce a devenit director la Agentia Regionala de Mediu. Si prefectul Mihai Capra a renuntat la PNL, preferand functia in administratie. Mai multi lideri PD, intre care purtatoarea de cuvant Dana Potorac si Ioan Maris, au renuntat pentru moment la politica. Alti lideri, vehementi cand erau in opozitie, au devenit tacuti dupa ce au primit functii de director. Deputatul PD de Tecuci, Constantin Petrea, nu a fost vazut la Galati in 2005 decat de vreo doua ori. Singurele voci ale PD si PNL au ramas consilierul PNL Vasile Parlog, viceprimarul PNL Mircea Cristea, consilierul PD Cosmin Paun, iar la sfarsit de saptamana deputatul PNL Emil Strunga si cei doi secretari de stat, Victor Dobre si Mircea Toader.