16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAlfreda, „regina torturii“ din sânul CIA

Alfreda, „regina torturii“ din sânul CIA

În ultimele opt luni, în spatele uşilor închise de la Casa Albă, CIA şi Congres a avut loc o adevărată bătălie înaintea publicării raportului privind torturile folosite de American Intelligence Agency în programul de interogatorii şi detenţie abuzivă. În discuţie a fost autorizarea sau interdicţia Comisiei pentru informaţii secrete a Senatului de a utiliza pseudonime ca mijloc de identificare a persoanelor menţionate în raportul devastator. În final, comitetul nu a fost autorizat şi motivul este foarte serios. În spatele torturilor CIA s-a aflat o femeie, arată NBC News, supranumită în SUA „regina torturii“.

Cu fiecare săptămână aflăm mai multe despre practicile torturii CIA, dezvăluite nu demult şi ultima din serie este cea făcută de The Intercept – în spatele programului de interogatorii şi de detenţie al CIA s-a aflat o femeie care a jucat un rol foarte activ. Este vorba despre Alfreda Frances Bikowski, supranumită „regina terorii“ în media americană. Potrivit anchetei, femeia de 49 ani, descrisă ca una din cele mai bune experte ale CIA asupra Al Qaeda, a participat la interogatorii forţate, a asistat la simulări de înec (waterboarding) sau a ordonat detenţia suspecţilor ale căror legături cu Al Qaeda nu au putut fi dovedite. Ea ar fi fost criticată pentru că a refuzat (indirect) să dea FBI numele piraţilor aerului identificaţi la intrarea pe teritoriul american, chiar înaintea atacurilor din 11 septembrie asupra turnurilor gemene. Unul din cele mai mari eşecuri ale serviciilor secrete. O greşeală pentru care unii experţi arată că ar fi trebuit să răspundă în faţa justiţiei. Media a identificat-o pe Alfreda Frances Bikowski ca fiind cea care a permis capturarea lui Ossama bin Laden şi care poate fi văzută în celebra fotografie din Situation Room la Casa Albă, alături de Barack Obama şi Hillary Clinton în timpul operaţiunii comandoului SEAL în Pakistan încheiată cu moartea fostului „inamic nr. 1“ al americanilor. Dezvăluirea în presă a numelui său a produs o adevărată furtună politică, evocându-se eventuale represalii. The Intercept s-a apărat motivând că rolul ei a fost foarte important şi nu putea fi ascuns. Agenta a inspirat personajul Mayei, jucat de actriţa Jessica Chastain în filmul care reface operaţiunea comando din Pakistan, „Zero Dark Thirty“.

Participant activ

Pe tot parcursul raportului asupra practicilor torturii de către CIA, rolul special al unei agente, al cărei nume a fost păstrat secret, a fost disecat în cele mai amănunţite detalii. NBS News a relatat, după o lungă anchetă, participarea sa activă la programul secret de tortură iniţiat de agenţia americană şi responsabilitatea pentru înşelarea Congresului asupra practicilor inumane utilizate în centrele de detenţie ale CIA, femeia fiind considerată „apologist-cheie“ al torturii post-11 septembrie. Potrivit raportului, în 2007 agenta l-a însoţit pe directorul de atunci al CIA, Michael Hayden pentru a informa Congresul, unde ea a insistat cu patos că programul de tortură a avut un succes enorm şi este indispensabil.

NBC News arată că ea a participat la „interogatoriile întărite“ ale şefului autoproclamat al atentatelor la World Trade Center, Khalid Cheick Mohammed, într-un site „negru“ din Polonia, a asistat la „waterboardingul“ suspectului Abu Zubaidah. Potrivit biografiei sale prezentată în media americană, Alfreda Frances Bikowski a fost recrutată ca analist însărcinată cu Uniunea Sovietică înainte de a se alătura unităţii ce se ocupa de Al Qaeda, la mijlocul anilor 1990, când reţeaua teroristă era la începuturi. Considerată ca adjunctul şefului staţiunii Alec, numele unităţii CIA pentru bin Laden, ea a devenit în scurt timp o adeptă înverşunată a torturii. În loc să fie sancţionată, ea a fost promovată pentru a conduce unitatea care se coupă de Jihadul mondial. Potrivit unui fost coleg intervievat de NBC News, John Maguire, care a petrecut 23 ani la Langley, Bikowski este „o analistă cu o competenţă extraordinară“, este o personalitate caustică şi foarte inteligentă şi ştie despre Al Qaeda mai mult decât oricine din CIA. Nu se teme să facă erori. Maguire a precizat că femeia este „furioasă“ din cauza concluziilor raportului. Un fost ofiţer de informaţii susţine că Bikowski trebuie suspendată şi „închisă“ pentru că nu a împiedicat atentatele din 11 septembrie şi pentru responsabilitatea în practicarea torturii.

Comisia pentru informaţii a Senatului a fost autorizată să utilizeze pseudonime pentru personajele centrale din raportul său şi în cazul Alfredei Frances Bikowski mai mulţi dintre cei care au lucrat cu ea în cursul anilor au dezvăluit că ea a fost creditată cu foarte multă putere. Cu grad de general în armată, ea este şef al unităţii CIA care se ocupă de jihadul mondial şi superviza ţintirea suspecţilor de terorism pretutindeni în lume. Ziaristul de investigaţii Matthew Cole de la NBC News precizează că „regina torturii“ nu a împărtăşit cu FBI informaţiile legate de doi din viitorii piraţi ai aerului care intraseră în SUA înaintea atentatelor din 11 septembrie. CIA a ştiut că unul din agenţii Al Qaeda, Khalid al-Mihdhar obţinuse o viză cu intrări multiple în SUA cu opt luni înaintea atentatelor. Agenţia a aflat, câteva luni înaintea atentatelor, că alt membru Al Qaeda, Nawaf al-Hazmi, a zburat la Los Angeles. Şi totuşi, CIA pare că nu a făcut nimic, subliniază Cole. Nu a alertat niciodată FBI-ul, care avea autoritatea naţională pentru protejarea Statelor Unite contra atacurilor teroriste. Agenţii săi se aflau pe pista a cel puţin unui pirat al aerului, dar nu avea nici un mjloc de a şti dacă acesta intrase în SUA. CIA nu a alertat nici Departamentul de Stat care deţinea o listă de supraveghere a suspecţilor de terorism. După atentatele din 11 septembrie, nimeni de la CIA nu a fost făcut public responsabil pentru acel eşec. Si, arată NBC News, CIA a negociat dur cu Casa Albă şi cu Comisia de informaţii a Senatului pentru ca americanii să nu afle niciodată numele celor direct implicaţi în acel eşec.   

Cele mai citite

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă