10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAlexis Tsipras le cere susţinătorilor săi să îi acorde un nou mandat...

Alexis Tsipras le cere susţinătorilor săi să îi acorde un nou mandat de premier

Fostul premier grec Alexis Tsipras le-a cerut sâmbătă susţinătorilor săi să îi acorde un nou mandat de şef al Guvernului, pentru a finaliza transformarea politică a ţării, în condiţiile în care partidul său Syriza pierde din avans în sondaje, înaintea alegerilor de luna viitoare, relatează Reuters.

Tsipras a demisionat brusc săptămâna recută, la câteva zile după ce a încheiat cu creditorii internaţionali un acord de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. El a luat această decizie pentru a reprima rebeliunea unor parlamentari de extremă-stânga şi a-şi consolida puterea.

Dar pariul lui Tsipras, prin convocarea alegerilor anticipate la 20 septembrie, s-ar putea întoarce împotriva lui, sondajele de opinie sugerând că majoritatea grecilor dezaprobă decizia sa de a cere un nou mandat şi modul în care a gestionat negocierile cu creditorii, potivit Mediafax.

Syriza avea în mai un avans de 15,2 puncte procentuale în faţa partidului conservator Noua Democraţie. Dar avansul s-a redus treptat de atunci şi a ajuns la 1,8 puncte procentuale, potrivit unui sondaj MRB realizat pentru săptămânalul Agora şi publicat sâmbătă.

Alte sondaje arată de asemenea reducerea avansului pentru Syriza, sugerând că opinia publică s-ar putea îndrepta spre Noua Democraţie. Un sondaj Alco publicat duminică de ziarul Proto Thema arăta că diferenţa între Syriza şi Noua Democraţie era de numai 1,5 puncte procentuale.

Un sondaj Kapa Research publicat duminică de ziarul To Vima credita Syriza cu 27,3 la sută, faţă de 24,2 la sută pentru Noua Democraţie. Conform sondajului, 57,5 la sută dintre respondenţi au o părere negativă despre felul în care Guvernul de stânga a gestionat negocierile cu creditorii internaţionali.

Tsipras a declarat că vrea să încheie ceea ce a început când Syriza a câştigat alegerile din ianuarie. "Împotriva noastră este vechiul sistem politic care a împins ţara spre tragedie, care a construit regimul ce ne-a condus spre acorduri de finanţare", a afirmat el la o reuniune a Comitetului central al partidului, din Atena. "Noi vrem să demolăm acest regim", a adăugat el.

Alexis Tsipras le-a cerut susţinătorilor să lupte împotriva vechiului sistem politic şi şi-a justificat decizia de a accepta un al treilea pachet de asistenţă financiară. "Nu regretăm că am luptat sau că am ales în final să evităm catastrofa", a spus el.

"Cine vrea să scape are dreptul să o facă, dar noi mergem înainte, nu am dus cele mai bune lupte încă", a adăugat el, referindu-se la un grup care s-a desprins din Syriza şi a format partidul Unitatea Populară.

Sondajul MRB credita Unitatea Populară cu 4,2 procente – peste pragul de 3 procente necesar pentru a intra în Parlament – în timp ce Syriza avea 24,6% şi Noua Democraţie 22,8%. De asemenea, sondajul arată că 68,6% dintre respondenţi dezaprobă demisia lui Tsipras de săptămâna trecută.

Toate sondajele recente arată că Syriza nu are şanse să obţină majoritatea absolută, iar Grecii Independenţi, aliaţii săi din fosta coaliţie de guvernare, nu ar urma să mai intre în Parlament.

Tsipras a exclus cooperarea cu principalele partide de opoziţie proeuropene – Noua Democraţie, socialiştii de la PASOK şi To Potami (centru) – astfel că, dacă Syriza câştigă alegerile şi liderul său nu îşi schimbă părerea, ar putea urma un nou scrutin.

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă