20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialAlexandru Vasilache: "Majoritatea nu asculta decat un singur gen muzical caruia ii...

Alexandru Vasilache: “Majoritatea nu asculta decat un singur gen muzical caruia ii devin fanatici”

"Picuri de rai", cel mai nou album al trupei JukeBox, contine 12 piese originale, ce ne vorbesc despre oameni si sufletul lor. Dupa cum Alex Vasilache a subliniat, nu vor renunta la coveruri, insa isi doreste ca in curand sa sustina un concert doar cu hituri marca JukeBox.

Multi dintre noi ii stim de la Cronica Carcotasilor, altii din cluburi, unde JukeBox sustine aproape traditional concerte. Toti stim ca JukeBox este o trupa de coveruri, insa luna trecuta membrii formatiei ne-au facut o surpriza: au lansat "Picuri de rai", primul album ce con­tine compozitii originale. Despre acest album, dar si despre piata muzicala ro­maneasca ne-a vorbit Alex Vasilache, vocalistul trupei JukeBox.

Timp de aproape opt ani, JukeBox a fost o trupa de coveruri. Acum ati lansat "Picuri de rai", primul album cu piese originale. Ce s-a intamplat?

Alex Vasilache: Nu s-a intamplat nimic iesit din comun. Gandul acesta a exis­tat intotdeauna, dar pana acum circumstantele nu au fost favorabile. In 2005, cand am participat la Eurovision cu "Lonely in Heaven", tobosarul nostru, Niky Dinescu, a murit in dimineata finalei. Schimbandu-se componenta, a trebuit sa o luam practic de la capat.

Ati declarat ca "albumul este deosebit de activita­tea trupei de pana acum"? Ce inseamna "deosebit"?

A.V.: Dupa ce am scos doua albume de coveruri care s-au vandut foarte bine, desi nu au beneficiat de promovare puternica, acum am aparut pe piata cu un album cu 12 piese originale JukeBox. Este un nou inceput pentru noi, o noua etapa. Nu vom renunta brusc la coveruri, dar speram ca in urmatorii ani sa putem  sa sustinem un concert doar cu hituri marca JukeBox.

Fiecare membru al JukeBox are un background muzical diferit. A fost un avantaj sau un dezavantaj?

A.V.: Si una si alta, dar in contexte diferite. Este un avantaj faptul ca acest amalgam de stiluri poate produce o combinatie interesanta. A fost un dezavantaj pentru ca a fost destul de greu sa ajungem la un numitor comun in ceea ce priveste piesele. Sunt piese la care am lucrat mai mult, care au trecut prin mai multe variante de text, orchestratie etc., pana cand ne-am declarat toti sapte multumiti. Inca nu am reusit sa ne definim un stil propriu JukeBox, dar suntem mult mai aproape de asta decat acum un an si jumatate cand am pornit pe drumul acesta.

Cat de importanta este pentru tine inovatia?

A.V.: Chiar nu stiu cum sa raspund la aceasta intrebare. Exista un raspuns bun pentru PR, unul standard: "Este foaaaaarte important sa fii inovator!!". Eu o sa va dau un raspuns sincer: pentru mine este important sa imi placa ceea ce cant, indiferent daca este revolutionar sau nu. Noi ca trupa inca platim poate tribut muzicii care s-a scris in ultimii 40 de ani, dar ne place ceea ce facem acum. Urmatorul album va suna altfel, mai mult ca sigur.

In ultima perioada, multe trupe au lansat albume strict legate de ceea ce se intampla in societatea romaneasca. Unde va situati voi?

A.V.: Acest album vorbeste mai mult despre oameni si sufletul lor si mai putin de contexte politice si econo­mice. Sunt sentimente si intamplari pe care le-am trait noi, ori ca personaje principale, ori ca spectatori.

Cum reusiti sa evitati vulgaritatea, protestul de dragul protestului, "ingredientele" necesare care vand un produs?

A.V.: Cred mult in sinceritatea actului artistic. Nu putem sa ne dam niste duri "de dupa blocuri" atata timp cat am fost niste baieti bine crescuti, care au invatat bine la scoala.

Radiourile difuzeaza tot mai mult melodii romanesti (la fel si posturile tv muzicale), romanii au inceput sa cumpere albume si, mai important, merg la concerte. Impresia generala e ca romanii sunt tot mai interesati de ceea ce se intampla pe scena muzicala romaneasca. Asa e?

A.V.: Este adevarat ca mu­zica romaneasca a capatat o pondere foarte mare in playlist-urile radiourilor si televiziunilor muzicale. Singura remarca ar fi ca nu avem o varietate de genuri muzicale. Spre deosebire de restul Europei, romanii, in opinia mea, au ramas usor extremisti: majoritatea nu asculta decat un singur gen muzical caruia ii devin fanatici, refuzand altceva. Si asta de cele mai multe ori provine din lipsa de educatie, informatie sau de receptivitate la nou, la ceva diferit. Am facut un experiment cu baietelul meu de doi ani si sapte luni caruia i-am dat ocazia sa asculte toate genurile muzicale (inclusiv manele). Rezultatul a fost urmatorul: reactioneaza selectiv la melodii si nu la genuri de muzica. Cand prinde laptopul meu, imi cere AC/DC, iar seara, la culcare, Mozart si Beethoven.

Ce ne poti spune despre critica muzicala de la noi?

A.V.: Sincer, nimic. Fara suparare, dar nu am vazut prea multe recenzii muzicale in presa. Probabil ca acest gen de presa inca nu vinde in Romania.

Ce nu se gaseste in momentul de fata pe piata muzicala din Romania?

A.V.: Toleranta si deschidere catre ce este diferit.

In prezent, JukeBox se numara printre cele mai indragite trupe  romanesti. Aprecierea te flateaza? Este ceea ce ti-ai dorit?

A.V.: Acum 10 ani nu am pornit la drum cu gandul sa devenim cea mai buna trupa de live. Am fost si suntem o trupa careia ii place sa cante, sa faca publicul sa vibreze. Satisfactia cea mai mare au fost aplauzele si nu neaparat recompensa financiara cu orice pret.

Te numeri printre putinii artisti seriosi, ca sa spun asa. Mai mult, ai simtul umorului dezvoltat, esti critic si, pe deasupra, familist. N-ai avut scapari, derapaje?

A.V.: Derapaje? Doar cu masina de cateva ori, pentru ca experienta mea redusa pe motocicleta nu mi-a permis si pe 2 roti. Nu ma consider un artist serios sau neserios. Sunt asa cum sunt si nu incerc sa par altfel. Noi nu suntem un produs de marketing. Ne-am promovat singuri, intr-un singur mod: ne-am tratat meseria cu seriozitate.

Ce face Alex Vasilache cand nu filmeaza pentru Cronica, cand nu are concerte si nu inregistreaza?

A.V.: Am avantajul de a ma putea intalni cu prietenii la "birou", asa ca timpul liber mi-l petrec cu familia, iar in vacante calatorim cat mai mult si cat mai departe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă