Un copil an și jumătate și o tânără de 17 ani și-au pierdut viața, din cauza rujeolei. Astfel, numărul victimelor a ajuns la 21, a declarat, marți, într-o conferință de presă. consilierul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
„Sunt 21 de decese înregistrate. A mai murit încă un copil de un an și jumătate care nu era vaccinat și de asemenea o tânără în vârstă de 17 ani are avea și alte comorbidități ar care nici ea nu fusese vaccinată la timp. De ce se îmbolnăvesc aceste persoane, pentru că virusul rujeolic circulă la copiii în vârstă între unu și cinci ani care nu au fost vaccinați și atunci există riscul să se îmbolnăvească cu cei cu vârstă mai mică de un an care nu sunt încă protejați de vaccin și sunt decese în rândul acestor copii”, a precizat consilierul ministrului Sănătății.
Totodată, Alexandru Rafila a precizat că, în proiectul de lege privind vaccinarea, care a fost pus în dezbatere publică, este prevăzută sancționarea Ministerului Sănătății, a Direcției de Sănătate Publică, a medicilor implicați în implementarea programului de vaccinare.
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind vaccinarea. Documentul stabileşte atribuțiile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul de realizare a activităților de vaccinare, instituții publice și societate civilă. Ministrul Florian Bodog a declarat într-o conferinţă de presă că sancțiunile vor apărea în lege ca urmare a dezbaterilor publice: "Părintele poate refuza vaccinarea, dar o va face pe propria răspundere".
„Nu discutăm numai despre sancționarea părinților, discutăm despre sancționarea Ministerului Sănătății dacă nu își face treaba, despre sancționarea DSP dacă nu își fac treaba, despre sancționarea medicilor implicați în implementarea acestui program de vaccinare”, a mai spus el.
Conform ultimelor date raportate de Centrul Național de Supraveghere și Control a bolilor transmisibile, din luna septembrie au fost raportate peste 4.000 de cazuri de rujeolă. Trei sferturi din totalul de îmbolnăviri au apărut la copii sub 10 ani, cu un vârf la grupa de vârstă 1-4 ani. Până în prezent, cazurile de rujeolă au apărut în 37 de județ, iar cele mai multe îmbolnăviri au apărut în județele Caraș Severin, Timiș și Arad.