Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind vaccinarea. Documentul stabileşte atribuțiile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul de realizare a activităților de vaccinare, instituții publice și societate civilă. Ministrul Florian Bodog a declarat într-o conferinţă de presă că sancțiunile vor apărea în lege ca urmare a dezbaterilor publice: "Părintele poate refuza vaccinarea, dar o va face pe propria răspundere".
"În vederea asigurării dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an", se precizează în expunerea de motive.
Potrivit proiectului pus în dezbatere, toți furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare vor fi obligați să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), în termen de 2 ani de la publicarea acestei legi.
Inițiatorii susțin că proiectul de lege are în vedere creșterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Național de Vaccinare, astfel încât să se asigure un status imun corespunzător al copiilor împotriva principalelor boli prevenibile prin vaccinare, precum și conștientizarea părinților sau reprezentanților legali ai acestora privind beneficiile vaccinării, siguranța, calitatea și reacțiile adverse posibile în caz de vaccinare.
"În vederea asigurării continuității procesului de vaccinare, indiferent de discontinuitățile procesului de aprovizionare al producătorului / furnizorului de vaccinuri, se va asigura în depozitul național un stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele aferente cel puțin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni, astfel că în situații epidemiologice speciale vaccinurile să fie folosite din stocul de rezervă constituit în acest sens", se precizează în proiect.
Totodată, în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică se va înființa Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), structură fără personalitate juridică, independent, a cărui activitate este finanțată din fonduri alocate Programului Național de Vaccinare, cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național.
"Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinților și stabilirea unei relații de încredere între medic și pacient, respectiv părinții, în acest caz, dar și rolul statului în asigurarea și garantarea sănătății la nivel populațional", precizează inițiatorii, în expunerea de motive.
Părinţii care nu-şi vaccinează copiii riscă sancţiuni penale
Potrivit proiectului de lege, printre atribuțiile Comisiilor Județene de Vaccinare și a Municipiului București se numără sesizarea serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii. De asemenea, comisiile sesizează instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.
„Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, se mai spune în textul citat.
Potrivit proiectului de lege, părinții și reprezentanții legali au următoarele responsabilități și obligații:
a) Asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate.
b) Prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București.
c) În cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. În acest sens, părinții sunt informați să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie.
Medicii de familie, pasibili de amendă
Medicii de familie ar putea fi pasibili de amendă, dacă nu vaccinează copiii, după ce ministrul Sănătăţii a dat exemplul unei ţări europene cu o rată record a vaccinării după penalizarea medicilor care nu imunizează copiii. Totuşi, Florian Bodog a dat asigurări că legea vaccinării nu prevede „sancțiuni deosebite”.
Medicii de familie au reacționat imediat și au declarat că nu vor accepta să devină „vinovații de serviciu pentru prăbușirea vaccinării”. „Considerăm inacceptabil ca sancționarea medicilor de familie sa fie soluția rezolvării problemei acoperirii vaccinale prăbușite, în condițiile în care discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin din ultimii ani au devenit deja o obișnuință, întreaga responsabilitate pentru achiziția acestora revenind Ministerului Sănătății ! În calitate de profesioniști, considerăm că este imposibil de realizat o acoperire vaccinală fără a asigura o aprovizionare cu vaccin constantă, vaccinarea fiind, în opinia noastră, prioritară și un obiectiv de siguranță națională”, se menţionează într-un comunicat al Societății Naționale de Medicină de Familie. Potrivit medicilor de familie, refuzul de a vaccina venit din partea a tot mai mulți părinți este și din cauza discontinuității aprovizionării cu vaccinuri.
Medicii de familie solicită introducerea în legea vaccinării a unor principii:
– Asumarea și respectarea de către statul român a obligațiilor care le revin privind protejarea interesului superior al copilului, principiu care este statuat în legislația curentă în “Convenția cu privire la drepturile copilului” ratificată de România prin Legea 18/1990 și legea 272/2004 privind privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului;
– Stabilirea și asumarea de responsabilități clare de la Ministrul Sănătății până la nivel de părinte în ceea ce privește obligațiile care le revin pentru a asigura obținerea celor mai buni indicatori privind stare de sănătate posibilă; considerăm că absența vaccinului la furnizorii de servicii de vaccinare este o problemă care poate avea conotații penale și solicităm organelor în drept să analizeze acest aspect;
– Stabilirea de responsabilități pentru campanii de informare publice, asigurarea de suport pentru furnizorii de servicii de vaccinare pentru o informare corectă și completă a părintelui privind beneficiile vaccinării;
– Simplificarea procedurilor birocratice privind raportarea și decontarea serviciilor de vaccinare prin utilizarea exclusivă a mijloacelor informatice; simplificarea activității cabinetelor medicilor de familie prin eliminarea componentelor birocratice astfel încât medicii de familie să se preocupe în special de aspectele profesionale;
– Asigurarea lanțului de frig de către statul român de la distribuitor și până la furnizorul de servicii de vaccinare.
„Informăm opinia publică și decidenții că dacă se menține tendința de a considera întotdeauna că medicii sunt vinovați unici, vom refuza să mai fim parte dintr-un contract și că, prin atitudinea lipsită de responsabilitate a Ministerului Sănătății privind derularea activității de vaccinare, neasigurarea dozelor necesare, tărăgănarea aprovizionării, întârzierea și lipsa extinderii și modernizării schemei de vaccinare, se pune în pericol însuși Programul Național de Imunizare și implicit viețile copiilor”, avertizează medicii.
Creşele, grădiniţele şi şcolile vor fi obligate să ceară adeverinţa de vaccinare
Proiectul mai prevede că unităţile de învăţământ au, la rândul lor, mai multe responsabilităţi şi obligaţii, respectiv: informarea obligatorie a copiilor cu privire la vaccinare, cu implicarea cadrelor medicale din unităţile de învăţământ/direcţiile de sănătate publică, în cadrul unor activităţi curriculare şi extracuriculare, în cadrul unor discipline din planul de învăţământ care permit abordarea acestui subiect (biologie/anatomie, cultură civică, educaţie pentru sănătate, dirigenţie), cât şi să suspende participarea la cursuri a copiilor care nu sunt vaccinaţi, în perioada unei epidemii, în cazul în care Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti constată existenţa epidemiei. Unitatea de învăţământ are obligaţia să solicite adeverinţa de vaccinare de la medicul de familie şi să anunţe Comisia judeţeană de vaccinare şi a municipiului Bucureşti din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţeană şi a municipiului Bucureşti privind copiii care nu au fost vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare.