Cea mai mare schimbare în domeniul electronicii a apărut în anul 2013 și a plecat din București, mai exact din campusul Politehnicii.
Trei tineri români, studenți la Politehnică, s-au gândit să construiască un limbaj de programare de la zero, aferent unui soft, cu ajutorul cărora să poată modifica diferite tipuri de plăcuțe electronice. Astfel, Alexandru Radovici, Ovidiu Stoica și Ioana Culic au creat WylioDrin, o platformă de tip cloud asemănătoare cu Prezi, iar toate operațiunile se desfășoară pe un browser.
Cu WylioDrin poți automatiza și robotiza aproape orice. Poți determina o mașină teleghidată să vorbească, să-și aprindă farurile, să o controlezi de pe telefonul mobil. WylioDrin: transformă orice obiect electronic banal precum o lampă, un frigider, un ceas, un casetofon, într-un device care prinde viață, exact ca-n filmul Transformers.
În prezent, cei trei tineri sunt invitați la evenimente internaționale precum Embbeded World din Germania, au sute de clienți abonați la limbajele lor de programare, iar plăcuțele Intel Galileo de astăzi au la bază componente din WylioDrin.
România liberă a reușit să stea de vorbă cu Alexandru Radovici chiar într-una din sălile Bibliotecii Centrale din campusul de la Politehnică.
Ce înseamnă WylioDrin și cum s-a născut?
A.R.: Vorbim de două cuvinte care provin din galeza veche. Wylio și Drin care înseamnă “Controlează” si “Manipulează”, pentru că asta facem noi cu WylioDrin, transformăm orice în orice, controlăm și manipulăm diferite tipuri de plăcuțe și circuite electronice. Orice device electronic deja construit sau pe care cineva vrea să-l construiască poate fi făcut să facă orice, să se aprindă, să cânte, să caute pe net, să spioneze, să vorbească cu tine. Să explic altfel. Dacă vrei astăzi să-ți cumperi un robot care să te învețe japoneza, de exemplu, poți cumpăra unul cu o sumă deloc mica, sau poți construi tu unul. Îți cumperi piese și apoi intri pe site-ul nostru de unde îți construiești și îți programezi softul sau poți plăti pe cineva care să-ți transforme robotul în ceea ce vrei tu.
Până să apărem noi, lucrurile erau foarte complicate. Imaginează-ți că trebuia să-ți legi plăcuța de câțiva centrimetri la un monitor, tastatură, mouse, să lucrezi pe ea softul de programare, să o montezi, era dificil și greu de realizat. Cu WylioDrin pur și simplu îți legi plăcuța la serviciul nostru de cloud, lucrezi în ea sau cineva lucrează la ea, o montezi apoi pe circuitul tău sau aparatul tău și gata. Ți-ai transformat robotul, prăjitorul de pâine sau lampa în ce ai vrut și ai visat.
Până acum am făcut demonstrații cu piese Lego și am avut success. Am construit mașini, lămpi sau roboți și le-am dat comenzi de executat.
Ce făceai până în 2013 și cum ți-a venit ideea acestui concept?
A.R.: Sunt inginer, am terminat Politehnica, secția Inginerie în Limbi Străine în 2008, am terminat Doctoratul la Politehnică, secția Automatică și Calculatoare în 2011. Predau la Politehnică din 2008, la început ca și asistent în limba franceză, la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, iar în urmă cu doi ani m-am mutat la Departamentul de Calculatoare unde sunt șefi de lucrări de licență.
Totul a plecat de la o necessitate. Eram în 2013 la o școală de vară și lucram cu studenții pe anumite plăcuțe și mi-am dat seama că soft-ul Arduino nu e suficient cu ce doream noi să dezvoltăm și așa am început să lucrăm la WylioDrin. Am dat greș cu sesiunile de electronica pe atunci pentru că NU exista un limbaj de programare în cloud care să-ți permită să faci orice. Ca să înțelegi mai bine, pe atunci, dacă doreai să faci un LED să pâlpâie în funcție de temperatura mediului ambiant dura între trei și patru zile. Acum cu WylioDrin poți programa un LED în câteva ore.
Dacă doream să lucrăm pe plăcuțe inteligente trebuia să legăm monitoare, tastaturi era o muncă sisifică și de multe ori inutilă.
Astăzi studenții noștri intră pe Wyliodrin.com, își fac un cont cu facebook, intră pe o adresă de browser și lucrează pe cod, apoi apasă pe un buton și gata. Comanda este implementată pe plăcuța respectivă.
Cum funcționează conceptul de cloud pentru Wyliodrin?
A.R.: E super simplu. De exemplu am reușit la Tech Hub London să facem o demonstrație cu un roboțel cu Lego. Roboțelul era în București și cineva îl programa de la Londra, lucra direct pe plăcuța lui, și totul se vedea live print-un canal de video streaming. A apăsat un buton și roboțelul a început să meargă și să vorbească în București. Practic, fiecare user folosește segmente de cod de Java script, C++ și le compilează prin soft-ul nostru care tranformă comanda într-o operație fizică precum mers sau aprindere automată.
Cum ați ajuns să lucrați cu Intel din Germania?
A.R.: Aici povestea e puțin mai lungă și mai colorată (râde!). Eram prin 2013, aveam doar un site, un video de prezentare, niște pliante și am primit o invitație gratuită de pe kickstarter la un eveniment din Germania numit Embbeded World, eveniment care avea loc în localitatea Nuremberg. Nu știam noi ce înseamnă Embbeded World, dar am vorbit cu colegul meu de la Târgu Mureș, ne-am urcat în mașină și am pornit la drum. Drumul l-am făcut relative repede, din Târgu Mureș am ieșit în Ungaria și de acolo doar pe autostrăzi și centuri am ajuns rapid. Nu ne-a costat mult, doar benzina în jur de 1000 de euro. Am ajuns acolo și timp de trei ore, cel puțin, am luat fiecare stand în parte și am împărțit pliante, le-am arătat clipul nostru prezentare cum modificam plăcuțele Intel și apoi ne-am întors în țară. Trebuie precizat că la acel moment, plăcuțele Intel mergeau mai prost fără soft-ul nostru decât cu soft-ul nostru implementat și le-am arătat tuturor ce facem noi.
După o săptămână primim un mail de la Intel în care suntem invitați la sediul central de la Munchen ca să discutăm. Recunosc și acum că a fost noroc chior dar a fost momentul care a transformat ideea noastră într-un business de perspectivă.
Care e concurența voastră? Nu vă e frică de companiile mari care ar putea dezvolta soluții asemănătoare și să vă înghită?
A.R.: Deloc, nu mi-e frică de companii mari. Au o birocrație atât de complexă și le e frică de licențiere. La ei durează cel puțin șase luni inainte să se avânte într-un proiect nou, pentru că le e frică să intre în procese legate de patente, aleg în schimb să cumpere soft-urile și aplicațiile de care au nevoie decât să riște să fie acuzați de plagiat.
Și astăzi invităm pe oricine să facă ce facem noi dar nu-i atât de simplu. Mi-a spus un client odată că poate să preia codul sursă și i-am spus OK, dă-i drumul pentru că știu că fără serviciul nostru de mententanță plăcuța lor nu va rezista.
Noi le-am dat feed-back, le-am reparat problemele de software, practice, plăcuțele de astăzi Intel Galileo n-ar fi existat așa cum le știți fără component noastră.
Țin să mulțumesc pe această cale Intel Germania care ne-au susținut și ne susțin în continuare.
Cum arată WylioDrin în prezent și ce planuri aveți?
A.R.: Anul acesta am avut stand la Embedded World, ne-a costat 10.000 de euro și n-am făcut mare lucru. Am avut mai mult success atunci când am mers din stand în stand decât acum dar a fost o experiență și am învățat din asta că trebuie să investim mai mult în marketing și în promovare. Avem acum câteva discuții cu mai multe companii din domeniul agriculturii care vor să integreze componente din soft-ul nostru pentru a automatize anumite mașini agricole. În prezent avem 100 de abonați, peste 6000 de vizitatori și avem review-uri pozitive din Japonia, China și din alte state din Asia care ne promovează tutorialele. Vrem să creștem business-ul și să ajungem să trăim doar din asta pentru că astăzi eu încă sunt profesor ,angajat al Politehnicii, Ioana este studentă și are bursă iar Ovidiu are un job în Târgu Mureș.
Urmează să fim prezenți la ediția din 29 martie la Tech Hub București unde vom vorbi alături de Intel despre business-ul nostru. Suntem prezenți pe afiș și suntem mândri de asta.
Citește și: Clepsisoft, un Antivirus revoluționar conceput într-un startup din Ploiești
</p>