21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlerta antiterorista pe aeroporturile din SUA

Alerta antiterorista pe aeroporturile din SUA

Toate aeroporturile din Statele Unite intrasera ieri in alerta antiterorista, urmare a unui avertisment venit din partea Administratiei pentru Securitatea Transporturilor.
pe aeroporturile din san Diego, Milwaukee, Houston si Baltimore, agentii federali au descoperit elemente care indica tentative nereusite de comitere a unor atentate cu bomba la bordul unor avioane. Un raport oficial precizeaza ca este vorba despre componente cum ar fi comutatoare, fire, tuburi, parti ale unor telefoane celulare si substante adezive, care pot fi folosite la fabricarea de bombe artizanale.

Cu toate ca descoperirile de acest gen sunt din ce in ce mai numeroase, agentiile specializate din SUA nu au considerat ca ar fi vorba de o amenintare terorista specifica. O ancheta desfasurata de FBI si Departamentul Securitatii Interne a ajuns insa la alte concluzii, mult mai ingrijoratoare, subliniindu-se ca celulele teroriste fac exercitii inaintea comiterii unor atentate de amploare. Iar FBI considera ca necesara o ridicare a nivelului de alerta antiterorista, avand in vedere informatiile recente potrivit carora Al Qaeda s-a reorganizat si pregateste o noua serie de atentate antiamericane.
Expertii in probleme de securitate au contribuit la cresterea ingrijorarii, subliniind ca astfel de simulari poarta amprenta specifica a retelei teroriste Al Qaeda, atentatele din 11 septembrie 2001 si cele de la Londra din 7 iulie 2005 fiind precedate de repetitii.

Serviciile de informatii au realizat un raport in care se arata ca la baza din Pakistan Al Qaeda si-a regasit capacitatea de a ataca SUA si isi va suplimenta eforturile pentru a trimite agenti pe teritoriul american. De asemenea, concluzia este ca "SUA sunt confruntate in prezent cu o amenintare care a crescut".


Celule active

seful Comandamentului de Nord al Armatei SUA, generalul de aviatie Victor Renuart, a declarat pentru televiziunea ABC ca in Statele Unite exista celule operationale ale retelei Al Qaeda, avertizand ca sunt conditii pentru comiterea de atacuri teroriste in orice moment. El a indicat si tintele cele mai probabile, intre care cladirile foarte inalte si zonele intens populate, ceea ce face ca impactul psihologic sa fie maxim. Generalul a precizat ca detine datele respective de la agentiile guvernamentale de informatii. Dar, desi comunicarea dintre ele s-a ameliorat dupa atacurile din 11 septembrie 2001, aceasta zona continua sa fie "calcaiul lui Achile" al SUA, fiecare interpretand diferit informatiile obtinute in legatura cu riscul de atentate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă