30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialAlegeri sub spectrul catastrofei

Alegeri sub spectrul catastrofei

Cetatenii din Bosnia au inceput sa voteze ieri pentru a-si reinnoi in totalitate institutiile centrale si regionale, un scrutin considerat extrem de important pentru viitorul european al acestei republici foste iugoslave, relateaza AFP. Sectiile de votare s-au inchis in jurul orei 17.00 GMT (20.00 ora Romaniei), iar primele rezultate partiale urmau sa fie anuntate in cursul noptii.
Cele 2,7 milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru a alege, pe un mandat de patru ani, prin vot direct, cei trei membri ai presedintiei colegiale – sarb, croat si musulman. Cei 42 de deputati ai Parlamentului central (bicameral) sunt alesi prin scrutin proportional. Dintre acestia, 14 sunt alesi in Republica Srpska, iar 28 in Federatia croato-musulamna. Bosniacii urmau sa aleaga de asemenea si membrii adunarilor legislative din fiecare entitate. In Federatia croato-musulmana s-au votat si membrii Parlamentelor celor zece cantoane care formeaza entitatea.
In Republica Srpska, electorii au votat si pentru presedinte, in timp ce omologul acestuia din entitatea croato-musulmana va fi desemnat de majoritatea parlamentara.
Putine lucruri s-au schimbat dupa ce Bosnia a fost impartita in urma acordurilor de la Dayton, din 1995. Tara a ramas divizata pe granitele etnice stabilite atunci atat din punct de vedere politic, cat si economic si administrativ. Fiecare dintre cele trei comunitati este reprezentata de propriile partide care nu comunica intre ele si nu au o agenda comuna. Daca, bunaoara, partidele musulmane doresc desfiintarea actualei impartiri a tarii pe criterii etnice, adica desfiintarea Republicii Srpska, sarbii nici nu se gandesc sa accepte, iar croatii ar dori propria entitate statala.
Importanta scrutinului de ieri consta in faptul ca, pentru prima oara dupa 1995, bosniacii se vor conduce singuri in conditiile in care mandatul Inaltului Reprezentant al ONU, dotat cu puteri discretionare, va inceta in iunie 2007. Multi dintre bosniaci cred ca in absenta autoritatii ONU exista un pericol real sa se produca din nou „catastrofa” razboiului interetnic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă