25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlegeri prezidenţiale în Afganistan: Candidaţii s-au lansat în campania electorală

Alegeri prezidenţiale în Afganistan: Candidaţii s-au lansat în campania electorală

Cei 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale din Afganistan s-au lansat duminică în campania electorală, primul tur de scrutin fiind programat la 5 aprilie, informează Mediafax.

Abdullah Abdullah

Născut dintr-o mamă tadjikă şi un tată paştun, cele două principale etnii ale Afganistanului, Abdullah a terminat, după o campanie reuşită, pe poziţia a doua la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, cu peste 30% din voturi.

El s-a retras din turul al doilea după ce a denunţat, la fel ca şi numeroşi observatori, fraude masive, ceea ce a condus la realegerea lui Hamid Karzai.

În vârstă de 53 de ani, figură a opoziţiei, acest fost oftalmolog a fost purtător de cuvânt al comandantului Ahmad Shah Massoud, un cunoscut luptător împotriva ocupaţiei sovietice şi regimului taliban asasinat la 9 septembrie 2001. De asemenea, Abdullah Abdullah a fost ministru de Externe în cadrul primului Guvern al lui Hamid Karzai.

Ashraf Ghani

Cadru universitar şi economist respectat la nivel internaţional, Ghani a demisionat din funcţia de şef al Comitetului de tranziţie, o instituţie guvernamentală însărcinată cu supervizarea tranziţiei democratice în Afganistan, pentru a participa la alegerile prezidenţiale.

În vârstă de 64 de ani, acest paştun cu reputaţie de dur s-a clasat pe locul al patrulea la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, cu 2,94% din voturi.

Acest fost funcţionar al Băncii Mondiale care a obţinut doctoratul la prestigioasa universitate newyorkeză Columbia a fost ministru de Finanţe al preşedintelui Karzai în perioada 2002-2004.

Abdul Rasul Sayyaf

Sayyaf este unul dintre cei mai cunoscuţi lideri de război afgani. Acest paştun cu afinităţi către Arabia Saudită s-a remarcat în timpul războiului împotriva ocupaţiei sovietice (1979-1989), după care s-a alăturat Alianţei Nordului a comandantului Massoud în perioada războiului civil (1992-1996).

Miliţiile controlate de Sayyaf, în prezent în vârstă de 70 de ani, au fost învinuite într-un raport al ONU de masacrarea a sute de etnici Hazara şiiţi, la Kabul, în 1993.

De asemenea, Sayyaf este prezentat în raportul comisiei americane pentru 11 septembrie ca „mentor” al lui Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor din 2001, căruia i-ar fi oferit „antrenament militar”. El a fost ales în Parlament în 2005.

Qayum Karzai

Fratele mai mare al preşedintelui Hamid Karzai, în vârstă de 66 de ani, s-a născut la Kandahar, cel mai mare oraş din sudul Afganistanului, un fief al rebelilor talibani. Acest om de afaceri a deţinut un lanţ de restaurante în Statele Unite, în oraşele Baltimore, San Francisco şi Boston.

Absolvent al Universităţii din California de Sud, Qayum Karzai nu este la fel de charismatic în politică precum fratele său.

Zalmai Rassoul

Considerat drept un apropiat al preşedintelui Hamid Karzai, Zalmai Rassoul, fost ministru de Externe, a urmat studii de medicină la Paris şi vorbeşte cursiv limbile franceză, engleză, italiană şi arabă.

În vârstă de 70 de ani, acest fost regalist a fost secretarul general al ultimului rege al Afganistanului, Mohammad Zahir Shah, în timpul exilului său la Roma.

Consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Karzai în perioada 2003-2010, el poate fi un candidat de compromis în aceste alegeri imprevizibile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă