ALEGERI LOCALE 2016 SATU MARE. La Primăria Satu Mare, candidează ca independent Anderco Horea-Stefan-Sergiu, Ciorbă Nicolae (PND), Coica Costel-Dorel (PSD), Cozma Adrian-Felician (PNL), Csáki Csongor (PMP), Deac Vasile (Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), Ghiarfas Adelin-Cristian (PNȚCD), Kereskényi Gábor (UDMR), Ioan Opriș (UNPR) și Ștef Mihai-Adrian (Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor).
Şase dintre candidaţii pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare au răspuns întrebărilor Agerpres cu privire la problemele oraşului: 1. Ce planuri aveţi pentru dezvoltarea infrastructurii, în condiţiile în care de ani de zile se vorbeşte despre centura de ocolire şi cel de-al treilea pod peste Someş? 2. Ce măsuri ar trebui luate pentru atragerea investitorilor şi absorbţia de fondurilor europene? 3. Cum vedeţi dezvoltarea învăţământului şi a sănătăţii?
* Nicolae Ciorbă (PND)
1. Un plan de urgenţă ar fi fluidizarea traficului pe cele două poduri, cu două ieşiri care ar rezolva această problemă temporar cu costuri reduse în termen de aproximativ 4-5 luni, până la construirea celui de-al treilea pod şi a centurii oraşului. Cele două proiecte au fost promise de cele două „mari” partide „UDMR şi PSD” care nu au fost executate niciodată.
2. În această privinţă, aş contacta primarii oraşelor înfrăţite din ţările comunităţii europene, pentru a atrage investitori şi pentru a crea noi locuri de muncă. Absorbţia fondurilor europene se poate face cu constituirea unui grup de specialişti din diverse domenii de activitate necesare pentru punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură urbană.
3. Sănătatea constituie cerinţa de bază a dezvoltării societăţii, astfel încât populaţia să poată desfăşura activităţi de muncă. În acest sens reabilitarea ‘Spitalului Vechi ‘şi a „Spitalului de Pneumofiziologie” din Satu Mare, precum şi continuarea procesului de reabilitare a „Spitalului Nou”. Având în vedere că pe piaţa muncii există o cerinţă tot mai mare de oameni specialişti în diferite meserii aş propune reînfiinţarea şcolilor profesionale şi de meserii cum au existat pe vremuri. Înfiinţarea unei şcoli cu predare în limba engleză de circulaţie internaţională, reluarea programelor after-school pentru copii ai căror părinţi lucrează cu program până la ore târzii.
* Dorel Coica (PSD, actualul primar)
1. Cu al treilea pod peste Someş suntem la un început de grafic. Oferta noastră pentru licitaţie pentru proiectare a apărut pe SEAP şi ne rugăm să vină un investitor care să dorească să facă această proiectare a podului şi bineînţeles după aia să găsim finanţarea pentru a-l finaliza. Legat de centura de ocolire şi al patrulea pod numeric, ar trebui să discutăm cu dl Ştef (Adrian Ştef- preşedintele Consiliului Judeţean) şi dl. Silaghi (Ovidiu Silaghi – fost ministru al Transporturilor), care s-au angajat că vor aduce banii pentru finanţare. Deocamdată, CNADNR, cei care se ocupă şi care au promis că realizează acest proiect, nu ne-au contactat nici măcar pentru a realiza exproprierile din acea zonă. Aşteptăm în continuare să vedem ce se întâmplă. Au promis în momentul când s-a semnat contractul că lucrările vor începe până la 1 iulie. Văd că nu se mişcă nimic şi sunt convins că nu vor fi multe luni de acum încolo nicio mişcare.
2. Ceea ce facem noi, discuţii, întâlniri cu investitorii. Noi am reuşit să facem ordine în Parcul Industrial şi chiar l-am umplut. Ne gândim în perspectiva foarte apropiată şi sunt în tratative cu primarii mai multor comune din jur, pentru a crea un nou parc industrial pentru că sunt investitori care vor să vină în Satu Mare datorită poziţiei foarte bune, aproape de autostrada din Ungaria şi graniţa cu Ucraina. Avem foarte multe proiecte europene pe care le-am scris în toată această campanie de prefinanţare europeană, aşteptăm să se deschidă axele şi să le putem lansa pe piaţă. Unul dintre primele proiecte care va intra va fi proiectul de iluminat public, de aproape 3,8 milioane euro pentru municipiul Satu Mare, aici am cuprins mai multe comune, oraşele Carei şi Tăşnad, pentru zona Metropolitană.
3. Prioritatea numărul unu a guvernării Coica la nivelul municipiului Satu Mare a fost învăţământul. Am investit foarte mult, începând cu grădiniţe şi şcoli, proiecte europene, reabilitări, foarte multe şcoli au fost finalizate. În continuare facem studii pentru că am un program extrem de ambiţios, în 2020 toate şcolile şi grădiniţele din municipiul Satu Mare să fie reabilitate şi modernizate.
* Adrian Cozma (PNL)
1. Al treilea pod şi centura nu se fac din vorbe. De aceea, nu voi vorbi despre el decât după ce, a doua zi de la preluarea mandatului, voi demara analiza drastică a stadiului acestor proiecte. Ca măsuri de urgenţă propun adoptarea unor soluţii de rezolvare parţială dar rapidă a blocajelor în trafic, până la construirea centurii şi a celui de al treilea pod: benzi reversibile pe cele două poduri şi benzi suplimentare de acces şi coborâre, chiar prin exproprierea unor clădiri şi terenuri, expropriere care ar permite lărgirea drumului cu o bandă.
2. În primul rând voi impune o viziune bugetară axată pe investiţii, nu pe cheltuieli de funcţionare, similare cu cea a municipiilor care se dezvoltă: alocarea pentru investiţii a unui procent minim de 30% din buget. Adică o viziune complet diferită de ceea ce se întâmplă acum în Satu Mare. Apoi, voi opta pentru taxe şi impozite locale care să încurajeze investitorii, nu să-i sufoce. În al treilea rând, trebuie ca, prin investiţiile în lucrări publice, să creăm infrastructura care să atragă investitorii. În ceea ce priveşte atragerea investitorilor şi fondurile europene: propun investiţia într-un centru-incubator de afaceri şi idei. Am în vedere zona reabilitată din vecinătatea Turnului Pompierilor. Aici, organizaţii economice sau non-guvernamentale care pot adăuga valoare oraşului prin idei şi proiecte pot primi găzduire cu chirie preferenţială. Tot aici îşi pot desfăşura activitatea firmele de consultanţă în accesarea fondurilor europene. Nu cred că deschiderea unui birou în cadrul Primăriei rezolvă problema accesării precare a acestor fonduri în ultimii ani. Pentru că salariile bugetarilor nu sunt suficient de motivante pentru a păstra adevăraţii profesionişti în atragerea fondurilor. Externalizarea consultanţei în domeniu ar fi o soluţie mult mai potrivită.
3. Sănătatea este în principal atributul Consiliului Judeţean. Nu vreau să fiu populist şi să propun spitale renovate sau noi. Propun în schimb, de pildă, deschiderea unor centre de socializare pentru pensionari – şi nu numai – în toate cartierele sătmărene. Avem spaţii neutilizate în toate cartierele oraşului. Aceste spaţii pot fi închiriate la un cost mic de către Primărie, amenajate şi utilate pentru a deveni centre de socializare. Prin parteneriate cu asociaţii ale pensionarilor şi cu parohiile, aceste centre pot găzdui activităţi recreative, pot fi dotate cu biblioteci şi săli de studiu în care bunicii să-şi ajute nepoţii la lecţii, iar în timp pot să adăpostească şi cabinete medicale. În ceea ce priveşte învăţământul: nu există niciun liceu sătmărean în top 100 licee din România. E nevoie de o nouă alianţă între părinţi, administraţie locală şi profesori pentru îmbunătăţirea ofertei educaţionale locale. Administraţia locală, ca finanţator principal şi ca mediator între mediul de afaceri şi comunitate, poate sprijini acele proiecte care asigură pregătirea pentru piaţa muncii a unor tineri bine calificaţi. În programul meu pentru educaţia locală, am în vedere proiecte pilot realizate în colaborare cu investitori locali. Aceştia ar putea, în parteneriat cu Primăria, să utilizeze modern atelierele unor şcoli de meserii, pregătindu-şi de pe băncile şcolii forţa de muncă bine calificată şi mai bine plătită.
* Adelin Ghiarfaş (PNŢCD)
1. În primul rând pe termen scurt trebuie reabilitată infrastructura rutieră a municipiului şi fluidizat traficul prin regândirea profilului stradal şi eliminarea nodurilor din trafic, care îngreunează accesul în zonele oraşului. Pe termen lung având în vedere că construirea unei centuri de ocolire a oraşului intră în atribuţiile CNADR-ului consider necesar lobby-ul atât la nivel parlamentar cât şi judeţean pentru împlinirea acestui deziderat.
2. Prima măsură ar implica o relaxare fiscală acordată investitorilor pentru un interval de şapte ani, iar înfiinţarea unui micro-campus în domeniul IT ar putea asigura o relansare economică atât de necesară municipiului.
3. Pe piaţa muncii la nivelul municipiului există un deficit de forţă calificată de muncă, în consecinţă dezvoltarea învăţământului ar trebui să fie axată pe reînfiinţarea şcolilor de meserii. În perspectivă dezvoltarea învăţământului ar trebui corelată cu nevoile reale ale comunităţii locale, iar învăţământul sătmărean ar trebui să beneficieze pe termen lung de o strategie, care să asigure atât o autonomie financiară a unităţilor de învăţământ, cât şi o recunoaştere publică a performanţei. Deficitul forţei de muncă mai poate fi înlăturat prin acordarea de facilităţi fiscale celor ce îşi stabilesc rezidenţa în Satu Mare. Sănătatea este un domeniu vital în care va trebui în principal să ne axăm pe prevenţie. Satu Mare ocupă din nefericire un loc fruntaş la nivel naţional la numărul de afecţiuni cardio-vasculare. Pe termen lung, igienizarea spitalelor este o prioritate, eficientizarea activităţii secţiilor, asigurarea unui flux fără sincope în managementul de caz sunt de asemenea posibilităţi de a asigura un standard crescut în actul medical.
* Kereskneyi Gabor (UDMR)
1. Programul de dezvoltare al municipiului l-am scris împreună cu sătmărenii. Locuitorii oraşului nu mai cred în promisiuni deşarte. Echipa UDMR, împreună cu colegii noştri din FDG propune un proiect realist, viabil şi sustenabil. Primul capitol din acest proiect se referă la infrastructură şi dezvoltare urbană. Măsuri concrete: dezvoltare urbană planificată, reînnoirea centrului istoric, realizarea unui proiect de reînnoire a Centrului Nou, stabilirea de direcţii de dezvoltare, cu implicarea unei echipe de experţi, identificarea resurselor necesare în vederea finanţării investiţiilor necesare oraşului, precum construcţia celui de al treilea pod şi a şoselei de centură, accesarea de linii de finanţare pentru construcţia unei săli polivalente, al unui bazin de înot municipal. Construim locuri de joacă ecologice, pentru reabilitarea malurilor Someşului avem mai multe proiecte prin care râul va fi integrat în infrastructura de agrement a oraşului: prin amenajarea malurilor, amenajăm o zonă de agrement în Pădurea Noroieni.
2. Măsuri necesare pentru atragerea investitorilor: acordarea de scutiri şi facilităţi pentru investitori, continuarea şi extinderea programului ‘de minimis’, iniţiat de UDMR, în privinţa reducerii impozitelor, formarea forţei de muncă – avem nevoie nu doar de investitori, dar şi de forţă de muncă specializată şi bine plătită, reabilitarea zonelor industriale ale oraşului, vom înfiinţa un centru logistic în zona de adiacentă Parcului Industrial Sud, a Aeroportului şi a viitoarei şosele de centură.
3. Măsuri concrete pentru dezvoltarea învăţământului şi a sănătăţii: dezvoltăm infrastructura şcolilor, modernizăm sistemele de încălzire, grupurile sanitare, sălile de sport, curţile şcolilor şi vom extinde programul de mese servite în şcoli, sprijinim formarea profesională duală astfel tinerii noştri vor avea şanse reale de integrare pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte sănătatea, sprijinim finanţarea instituţiilor de sănătate publică cu dotări necesare, încurajăm şi sprijinim crearea unităţilor de fizioterapie, sprijinim programul de screening gratuit (boli cardiovasculare, diabet) şi alte activităţi având drept scop prevenţia. În perioada următoare va trebui să punem un accent mult mai mare pe depistarea precoce a cancerului! Instituţiile din domeniul sănătăţii sunt în subordinea Consiliului Judeţean, însă Primăria poate fi partener în astfel de activităţi.
* Ioan Opriş (UNPR)
1. Bugetul municipiului Satu Mare nu poate suporta costurile pentru construirea unui nou pod peste râul Someş. Din acest buget se pot realiza însă cu mare succes lucrări de fluidizare a traficului pe cele două poduri existente prin construirea unor bretele de urcare şi coborâre pe podul Golescu, o bretea de urcare pe podul Decebal şi regândirea dirijării traficului în cele două intersecţii la coborârile de pe poduri pe malul stâng al Someşului. Concomitent voi face demersurile necesare la Guvern, cu sprijinul parlamentarilor UNPR şi a celor care reprezintă judeţul Satu Mare, indiferent de apartenenţa politică,pentru includerea centurii de ocolire a municipiului Satu Mare ca obiectiv prioritar în planul de dezvoltare a infrastructurii rutiere naţionale, având în vedere situarea acestuia la frontiera cu Ungaria şi Ucraina. Este de reţinut faptul că Satu Mare reprezintă un nod important pentru traficul rutier internaţional de mărfuri.
2. Consider că sunt prioritare: dezvoltarea infrastructurii rutiere, a parcurilor industriale existente şi crearea unui nou parc industrial în zona de vest a municipiului, spre frontiera cu Ungaria, unde accesul este mai uşor dinspre Ungaria şi Ucraina, evitând astfel traversarea râului Someş pentru importuri/exporturi de mărfuri. Mai mult, printr-o asigurare de facilităţi fiscale pentru investitori prin diminuarea taxelor şi impozitelor locale şi sprijinirea învăţământului dual pentru asigurarea forţei calificate de muncă, Satu Mare ar deveni atrăgător pentru investitori. Un alt punct important pentru atragerea investitorilor este absorbţia fondurilor europene şi internaţionale şi evaluarea activităţii ‘Biroului pentru proiecte cu finanţări internaţionale’ din cadrul Primăriei. Acest birou are 14 angajaţi, iar în ultimii patru ani nu au reuşit să depună niciun proiect pentru care să obţină finanţare. Îmi propun de asemenea implicarea consultanţilor din mediul privat în scrierea şi implementarea proiectelor cu finanţare internaţională în mediul urban şi dinamizarea activităţii de scriere de proiecte pentru programele de ‘Reabilitare Termică a Blocurilor de locuinţe’ – perioada 2014-2020 şi cooperare cu administraţia judeţeană pentru implementarea proiectelor de ‘Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională’- drumuri judeţene care leagă localităţile rurale din apropierea municipiului, proiectarea acestora ca inele de ocolire a municipiului şi construirea drumurilor pentru trafic greu.
3. Consider că este de o deosebită importanţă sprijinirea dezvoltării învăţământului tehnic superior, asigurarea de spaţii şi facilităţi fiscale pentru extinderea filialei Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, pentru asigurarea personalului calificat operatorilor economici din municipiu. Împreună cu operatorii economici vom dezvolta învăţământul dual pentru asigurarea forţei calificate de muncă. De asemenea, îmi propun o reducerea a cheltuielilor pentru spaţiile dedicate învăţământului prin relocarea şcolilor şi colegiilor în clădiri care aparţin primăriei, sumele economisite fiind redirijate dotărilor şcolare şi acordării de burse elevilor precum şi prime pentru performanţa cadrelor didactice. În ceea ce priveşte sănătatea, consider că sunt de importanţă majoră asigurarea calităţii mediului şi a apei în municipiu, dezinsecţia şi deratizarea spaţiilor publice, reevaluarea contractelor de salubrizare a municipiului şi asigurarea unor spaţii corespunzătoare pentru comerţul în pieţe. Mai mult, îmi propun dezvoltarea sistemului de cabinete medicale şcolare prin asigurarea de spaţii şi dotări pentru funcţionarea acestora. Împreună cu organizaţii nonguvernamentale vom dezvolta centre de primire şi găzduire a persoanelor defavorizate, fără adăpost sau cu probleme sociale prin utilizarea în acest scop a clădirilor aflate în patrimoniul primăriei, spre exemplu: centrale termice dezafectate sau alte imobile.
Citește și: Vicepreședintele AEP a anunțat că mandatele candidaților sub 23 de ani nu vor fi validate