19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlegeri cu un iz usor democratic in Belarus

Alegeri cu un iz usor democratic in Belarus

Belarusul a organizat duminica alegeri pentru desemnarea unui nou Parlament – un scrutin declarat de autoritati drept "cel mai democratic din istoria tarii", insa opozitia de la Minsk a avut sanse practic nule de a stirbi puterea autocratului presedinte Aleksandr Luksenko, pe care l-a acuzat de falsificarea in avans a votului, informeaza AP si AFP.
Circa 70 de candidati ai opozitiei au fost admisi in cursa electorala pentru Parlament si, daca numai unul dintre ei obtine un mandat de parlamentar, Belarusul poate vorbi de o schimbare, pentru ca, in prezent, toate ce 110 locuri din legislativ sunt ocupate de aliatii presedintelui Lukasenko. Cu toate acestea, autocratul care conduce de 14 ani statul aflat la granita dintre UE si Rusia nu are emotii, pentru ca nici cele mai extravagante pronosticuri nu prevedeau un rezultat semnificativ pentru cele doua blocuri ale opozitiei.

Scrutinul, dar mai ales verdictul observatorilor internationali, ar putea fi insa un pretext pentru o deschidere a Belarusului catre Occident. Pe masura ce alianta Minskului cu Moscova este tot mai incordata din cauza relatiei economice si a strategiei tot mai asertive a Rusiei in domeniul energiei, Lukasenko a inmuiat represiunea impotriva opozitiei. In luna august mai multi activisti incarcerati pentru motive politice au fost eliberati din inchisoare, printre ei numarandu-se si Alexandr Kozulin, unul dintre liderii politici care contesta autocratia de tip sovietic a lui Lukasenko.

In contextul accentuarii relatiilor Rusia-Occident dupa conflictul din Caucaz, UE a promis ca va ridica sanctiunile care ii vizeaza pe liderii belarusi si ca va acorda un sprijin financiar Minskului daca fosta republica sovietica va dovedi un progres democratic la scrutinul de duminica. Un mesaj similar a fost transmis si de SUA, chiar daca anul trecut diplomatia americana il califica pe Lukasenko drept "ultimul dictator din Europa".
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a trimis 477 de observatori la scrutin, a apreciat saptamana trecuta ca alegerile vor fi mai libere decat cele precedente, insa a criticat faptul ca nu a primit asigurari ca va putea participa la numararea voturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă