19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlegeri apatice in sud-estul Romaniei

Alegeri apatice in sud-estul Romaniei

» Mii de constanteni si turisti si-au petrecut ziua de ieri pe plaja, fara sa mai treaca pe la sectiile de votare.

» Apatia europarlamen-tarelor a mai fost zdruncinata de cateva incidente raportate la birourile electorale judetene.

In judetul Tulcea, scrutinul pentru alegerile europarlamentare s-a desfasurat sub semnul dezinteresului electoratului local si al acuzelor reciproce ale partenerilor la guvernare privind fraudarea alegerilor. In timp ce in majoritatea localitatilor tulcene participarea la vot, pana la ora pranzului, era foarte slaba (votasera mai putin de jumatate din alegatorii care se prezentasera la urne la alegerile anterioare), in zonele turistice s-a inregistrat o prezenta-record la urne. La ora 12, in localitatile din Delta Dunarii, participarea la vot era de peste 10 la suta, in timp ce in celelate localitati tulcene participarea la vot era de numai 4 – 5 la suta. Primarii din Crisan, Sulina, Murighiol, Sf. Gheorghe, unde s-a inregistrat, la ora 12, o participare la vot de aproape 15 la suta, spun ca cei mai multi votanti sunt turisti, localnicii urmand sa voteze dupa ce ies de la slujba de Rusalii.

 

Trebuie spus ca toate localitatile turistice din Delta – pensiunile si hotelurile – s-au umplut de vineri cu turisti care profita de zilele libere pentru a petrece o minivacanta. Pentru ca se poate vota oriunde, indiferent de domiciliu, foarte multi turisti aflati in vacanta in Delta au trecut mai intai pe la sectia de votare si apoi au plecat la plaja pe malul marii la Sulina sau la Sf. Gheorghe, la o partida de pescuit sau la plimbare cu barca pe canalele Deltei.

 

O situatie diametral opusa s-a inregistrat in localitatea Niculitel, unde s-a inregistrat cea mai slaba participare la vot din intreg judetul. Pana la ora 12 in acest sat nu votasera decat 3 la suta din cei 4.000 de alegatori. Satul era pustiu de la primele ore ale diminetii. Membrii birourilor comisiilor de votare sustin ca populatia din aceasta localitate a plecat in masa la Manastirea Cocos, aflata la cativa kilometri de sat, pentru a participa la manifestarile religioase organizate la respectiva manastire prilejuite de hramul bisericii. In localitatile Macin, Jijila, Smardan, C.I. Bratianu, Grindu, unde s-a inregistrat o participare mai buna la vot, organizatiile locale ale PDL si PSD se acuza reciproc de turism electoral.

Atac de cord in sectiile de votare
Un incident nefericit a avut loc la sectia de votare nr. 197 din Mangalia. Unul dintre reprezentantii Biroului Sectiei de Votare, Marin Gheorghe, a suferit un atac de cord, fiind transportat la Spitalul de Urgenta din Constanta. Aflata intr-o sectie de votare alaturata, nr. 198, sotia acestuia, Maria Gheorghe, l-a insotit la spital, existand o prevedere legala in acest sens care le permite, in cazul unor urgente medicale, membrilor Birourilor sectiilor de votare, sa paraseasca sectiile de votare. Cei doi membri apartin PDL. Un alt incident a fost semnalat de jurnalistii constanteni care nu au fost lasati sa faca fotografii in interiorul sectiei de votare nr. 5. Conflictul a fost aplanat dupa interventia Biroului Electoral Judetean (BEJ).

 

Constantenii nu au fost interesati de alegerile europarlamentare, in unele sectii de votare din mediul urban nevotand, pana la ora 10.00, nici o persoana. Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Constantei, Liviu Tit Brailoiu, a votat in orasul natal, Eforie, in jurul orei pranzului. Acesta a declarat ca va vota cu PSD-ul, neavand cu cine altcineva: "Sa votez cu EBA care a declarat ca Clujul este capitala Aradului, cu PNL-ul care a fost la guvernare si nu a facut nimic, PRM-ul cu Vadim? Mai raman PSD-ul si PDL-ul".
 
Sesizari privind posibile fraude electorale la Calarasi
Inca de la primele ore ale diminetii, la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Calarasi au inceput sa soseasca sesizari din judet, legate de posibile fraude electorale. Prima dintre ele apartine viceprimarului din comuna Galbinasi, care reclama faptul ca un microbuz, in care se aflau mai multi cetateni din localitate, se deplasa spre Bucuresti cu scopul de a-si exercita dreptul de vot. Politistii au identificat in trafic o autoutilitara, marca IVECO, condusa de P. Nicolae, din comuna Joita, judetul Giurgiu, care transporta spre Capitala persoane din localitatea mentionata de viceprimar. Cu ocazia verificarilor, soferul a declarat ca transporta acele persoane pentru a efectua cumparaturi de la un hipermarket din Bucuresti, politistii continuand cercetarile in acest caz.

 

De asemenea, in jurul orei 10.00, IPJ a fost sesizat de un partid politic cu privire la faptul ca pe raza satului Danesti, comuna Frasinet, se deplaseaza un autoturism, echipat cu statie si difuzoare, care indeamna cetatenii sa voteze un anumit candidat al unui partid politic si, de asemenea, transporta cetatenii la sectiile de vot. si in acest caz, politistii efectueaza cercetari pentru a se stabili daca cele sesizate se confirma. Cele mai multe sesizari au venit din partea prefectului judetului Calarasi, Doru Ioan Taracila. Acesta a facut, in intervalul orar 11.00-11.30, nu mai putin de trei sesizari telefonice catre IPJ. Subinspector Ramona Tudor, purtator de cuvant al IPJ, a declarat ca "prefectul a sesizat faptul ca soferul unui autoturism le ofera sume de bani unor persoane in zona pietei centrale din municipiu, cu scopul de a vota cu o anumita formatiune politica. Politistii au identificat persoana care, in prezent, este audiata de politisti". 

 

Celelalte doua sesizari ale prefectului se refereau la posibile fraude electorale in comuna Dorobantu. Taracila solicita verificari cu privire la faptul ca, in satul Bosneagu, persoane necunoscute ofera pachete cu produse alimentare, cu scopul de a vota o anumita formatiune politica, in cea de-a doua sesizare indicand si o anumita persoana care, in opinia sa, a fost vazuta ca impartea asemenea pachete. "Politistii au verificat cele sesizate, fiind identificat A. Stelian, din localitate. A fost intocmit dosar penal, in conformitate cu Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European", a adaugat purtatorul de cuvant al IPJ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă