7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlegerea vicepreşedintelui CSM, amânată pentru săptămâna viitoare

Alegerea vicepreşedintelui CSM, amânată pentru săptămâna viitoare

Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată, miercuri, pentru săptămâna viitoare, după ce membrii Secţiei de judecători au anunţat că doresc să discute pentru a-şi desemna un candidat, potrivit Mediafax.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schimdt Hăineală, a declarat că Secţia de judecători a adus la cunoştinţa Plenului CSM că a adoptat liniile directoare pe care le vor avea în vedere la desemnarea unui candidat.

„În cadrul şedinţei de astăzi, Secţia de judecători a adus la cunoştinţa Plenului Consiliului că a adoptat o serie de linii directoare pe care le va avea în vedere la desemnarea unui candidat. Din ce înţeleg, Secţia de judecători doreşte să discute, dânşii în interiorul secţiei, pentru a-şi desemna un candidat şi am dedus că acest lucru se va întâmpla în zilele următoare. Dorim, sperăm şi adresăm rugămintea, ca şi în Plenul Consiliului, de a se decide asupra unui candidat, în considerarea principiilor pe care dânşii le-au enunţat”, a spus Oana Schmidt Hăineală, după şedinţa Plenului CSM.

Alegerea vicepreşedintelui CSM era unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CSM, în condiţiile în care cei doi candidaţi înscrişi iniţial pentru acest post, Cristi Danileţ şi Alina Ghica, s-au retras din cursă pe fondul contestărilor venite din întreaga ţară.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au anunţat, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 23 ianuarie, că îşi retrag candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, întrucât este avansată o procedură de revocare a lor din Consiliu.

Danileţ preciza prin revocarea sa şi a Alinei Ghica decisă de adunările generale ale judecătorilor se pune în discuţie legitimitatea lor în CSM.

Judecătorul Cristi Danileţ mai spunea că s-a declanşat o altă procedură de alegere a vicepreşedintelui CSM şi urmează ca „un alt coleg necontestat” să-şi depună candidatura.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, a anunţat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Curtea de Apel Cluj a sesizat miercuri Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Târgu Mureş şi Curtea de Apel Timişoara. La fiecare dintre aceste curţi de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Cluj.

În cazul Alinei Ghica, Curtea de Apel Cluj a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru a dispune conform legii.

Cele mai citite

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă