20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlegerea Anei Geislerova

Alegerea Anei Geislerova

Cunoscuta actrita Ana Geislerova a ales un poem scris de Peter Lébl pentru a reprezenta Cehia in programul "1001 poezii". Initiat de Ambasada Germaniei la Bucuresti, gandit special pentru Romania si desfasurat sub patronajul comisarului european Leonard Orban, programul "1001 poezii" a pus in miscare 22 dintre statele Uniunii Europene, printre care Romania si Bulgaria. Fiecare dintre state a trimis unul sau doua poeme reprezentative pentru cultura nationala.
Ana Geislerova, in varsta de 29 de ani, este una dintre cele mai cunoscute actrite din Cehia. A debutat la 12 ani, iar in urma cu doi ani, la Festivalul de Film de la San Sebastian, a fost desemnata cea mai buna actrita, pentru rolul pe care l-a interpretat in filmul "Stesti" ("Anotimpul fericirii"). Geislerova a ales un poem scris de Lébl, mai putin cunoscut ca scriitor decat ca regizor si scenarist. A murit in decembrie 1999, cand avea mai putin de 35 de ani.
A fost director artistic al "Divaldo Na Zabradli" ("Teatrul pe scari"), iar inainte, intre 1985 si 1990, a condus o trupa de amatori, JELO.
Lébl s–a facut remarcat o data cu montarea textului "Voicev" al tanarului dramaturg ceh E. Tobias, un text considerat manifestul postmodernismului in Cehia.
In 1997, la Teatrul Habiham din Tel Aviv, Lébl a montat "Cyrano de Bergerac", iar un an mai tarziu, cu putin inaintea mortii sale, a pus in scena opera "Die Brandenburger in Böhmen", la Teatrul National din Praga. Mai putin cunoscut este faptul ca Lébl a infiintat in teatrul sau atelierul "Biblioteca lui Eliade", in onoarea scriitorului Mircea Eliade.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă