20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlegerea altei perioade fiscale

Alegerea altei perioade fiscale

In Ordinul privind Procedura pentru
aprobarea perioadeifiscale semestriale/anuale pentru persoanele
impozabile inregistratein scopuri de TVA (MO nr. 137, 26.02.2007) se
precizeaza amanunte legate de depunerea cererii si a documentelor justificative pentru schimbarea perioadei fiscale.
Organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta fiscala este inregistrata poate aproba utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul, la solicitarea persoanei impozabile stabilite in Romania si care este inregistrata in scopuri de TVA, respectiv semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru; anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic. In vederea utilizarii ca perioada fiscala a semestrului sau anului calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna o cerere justificata la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta fiscala este inregistrat, pana la data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea. Cererea se depune direct la registratura organului fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta fiscala este inregistrata ori la posta, prin scrisoare recomandata. Cererea va fi insotita de documente din care sa rezulte activitatea desfasurata si periodicitatea acesteia, si anume: a) declaratie pe propria raspundere privind activitatea efectiv desfasurata; b) balantele de verificare intocmite pentru anul anterior; c) jurnalul de vanzari intocmit pentru anul fiscal anterior; d) alte documente pe care le considera relevante pentru luarea deciziei. Zilnic, cererile contribuabililor impreuna cu documentatia anexata se transmit spre solutionare compartimentului analiza de risc din cadrul organului fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta fiscala este inregistrata, denumit compartiment de specialitate, care analizeaza cererea si documentele urmarind indeplinirea conditiilor prevazute.
In cazul in care, pentru fundamentarea deciziei, sunt necesare informatii suplimentare relevante, organul fiscal va solicita contribuabilului, in scris, prezentarea acestora.
Actele necesare pentru dosarul solicitarii
Dosarul solicitarii, inclusiv in cazul deciziilor de respingere a perioadei fiscale, se transmite compartimentului cu atributii in gestionarea dosarului fiscal, in vederea arhivarii la dosarul fiscal al persoanei impozabile. Dosarul solicitarii cuprinde: cererea persoanei impozabile; documentatia anexata la cerere; referatul de analiza; un exemplar al deciziei privind perioada fiscala. Perioada fiscala aprobata este valabila incepand cu termenele de declarare si plata urmatoare datei comunicarii deciziei si se mentine pe durata pastrarii conditiilor prevazute. La data modificarii conditiilor care au stat la baza aprobarii perioadei fiscale prin decizia mentionata mai sus, persoana impozabila este obligata sa instiinteze in scris organul fiscal competent, prin completarea unei declaratii de mentiuni, in vederea actualizarii vectorului fiscal pentru taxa pe valoarea adaugata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă