8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialAlegătorii polonezi îşi aleg preşedintele

Alegătorii polonezi îşi aleg preşedintele

Alegătorii polonezi sunt chemaţi duminică la urne, în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, pentru a-l alege pe noul preşedinte, dintre actualul şef al statului Bronislaw Komorowski şi contracandidatul său conservator Andrzej Duda, relatează BBC News Online.

Primul tur de scrutin, desfăşurat la 10 mai, a fost câştigat în mod surprinzător de Andrzej Duda (34,7%), deşi Komorowski (33,7%) era considerat favorit.

Preşedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al forţelor armate şi poate respinge noile legi.

Komorowski, în vârstă de 62 de ani, a devenit preşedintele Poloniei în urmă cu cinci ani, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit într-un accident aviatic.

Bronislaw Komorowski afirmă că el este candidatul stabil care poate conduce Polonia în siguranţă într-o perioadă dificilă, pe fondul conflictului din Ucraina. Un susţinător ferm al Uniunii Europene, el este într-o anumită măsură mai progresiv în ceea ce priveşte problemele sociale decât contracandidatul său mai tânăr, Andrzej Duda, care se opune avorturilor, fertilizării in vitro şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Duda este un eurosceptic moderat care favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă. El se bazează pe milioanele de polonezi care afirmă că nu simt beneficiile celor 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă din Polonia.

Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, face parte din partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte. El a primit cel mai mare sprijin în regiunile mai conservatoare din estul ţării, în apropiere de graniţa cu Ucraina şi Belarus.

Cele mai citite

ÎPS Teodosie, prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a avut azi prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu „dojană...

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă