– Compania din Alba a inceput ofensiva pe segmentul branzeturilor.
Compania Albalact Alba Iulia a achizitionat un pachet de 77% din actiunile Raraul SA Campulung Moldovenesc. Decizia are in vedere intrarea societatii din Alba Iulia pe segmentul branzeturilor, dupa ce a devenit unul dintre cei mai importanti competitori regionali de pe piata laptelui. "Planurile noastre initiale au fost acelea de a construi inca o fabrica noua pentru productia de branzeturi. Dar, dupa experienta proiectului greenfield de la Oiejdea care a presupus mult timp, depasirea bugetului initial de investitii si costuri operationale mari pentru pornirea fabricii, am decis ca cea mai buna si inteleapta strategie pentru demararea productiei de branzeturi si expansiunea in piata este o achizitie locala. Asa am cumparat pachetul majoritar de actiuni al producatorului Raraul SA", a declarat presedintele Albalact Alba Iulia, Raul Ciurtin.
Albalact a ales producatorul Raraul Campulung Moldovenesc pentru ca este o societate cu o traditie de peste 40 de ani in industria lactatelor care a investit serios in modernizare si acreditare. Compania Albalact intentioneaza sa investeasca peste doua milioane de euro pentru cresterea productiei de branzeturi in fabrica Raraul. Fabrica din Bucovina ar urma sa alimenteze cu branzeturi intreaga piata Albalact. Raraul SA a fost privatizata in 1994 intr-una din primele achizitii de tip MEBO (preluare de catre angajati si conducere) din industria romaneasca de lactate.
Raraul este specializata in domeniul productiei de branzeturi, inclusiv produse traditionale tip cascaval, cas si urda, precum si in productia de lapte praf, unt si produse proaspete tip smantana, iaurt, lapte batut si lapte pentru consum. In 2007, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 16.182.876 lei si profit net de 438.351 lei. Albalact se afla in acest moment pe locul patru in topul producatorilor de lactate din Romania.
COMPETITIE
Cel mai important competitor regional al Albalact este compania Napolact, fosta fabrica de lapte construita in perioada comunista in Cluj. Napolact este detinuta de concernul olandez Friesland, unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de pe piata europeana a lactatelor. Napolact detine o serie de produse celebre, cum ar fi branza de Nasal, pe segmentul superpremium sau telemeaua de bivolita Huedin, pe segmentul premium.