Câteva sute de persoane au protestat, duminică, în mai multe oraşe din judeţul Alba, transmite Mediafax. Oamenii le-au cerut parlamentarilor să respingă acest proiect.
Peste 300 de persoane au participat la un miting în centrul oraşului Cîmpeni, apoi au pornit în marş scandând lozinci precum „Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, „Moţii nu vor cianură” sau „Salvaţi Roşia Montană! Salvaţi Munţii Apuseni!”.
Protestatarii au avut steaguri tricolore, pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier, dar şi afişe cu portretele lui Avram Iancu şi Horea.
Oamenii au cerut parlamentarilor să respingă proiectul de lege privind Roşia Montană, având în vedere faptul că membrii comisiei speciale pentru acest proiect minier se întrunesc luni pentru a lua o decizie.
Un protest similar a avut loc şi la Bistra, o comună din Munţii Apuseni, unde aproximativ 100 de persoane au protestat timp de aproape două ore, iar o parte dintre participanţi s-au alăturat, duminică seară, protestatarilor de la Cîmpeni.
Citeşte şi: ROŞIA MONTANĂ. 1.000 de persoane s-au strâns la Universitate
Şi la Alba Iulia aproximativ 40 de persoane au protestat, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi au plecat într-un marş pe mai multe străzi din municipiu fluierând, bătând din tobe şi scandând „Alba Iulia trezeşte-te” şi „Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Trădarea de ţară în aur se măsoară” şi „Roşia, Roşia, vine revoluţia!”.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat că toate cele trei proteste au fost autorizate şi nu au fost marcate de incidente fiind monitorizate de echipaje de jandarmi.
Tot duminică seară, la Alba Iulia, 12 persoane au participat la un miting de susţinere a fostului şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu, în apropierea sediului DIICOT. Participanţii au avut fotografii ale poliţistului şi tricouri cu mesaje precum „Respect, Traian Berbeceanu!”.
Protestatarii şi-au dat întâlnire, la fel ca şi în urmă cu o săptămână, printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.
Printre protestatari s-a aflat şi colonelul în rezervă Gheorghe Mihalache care a spus că în calitate de fost ofiţer în Ministerul de Interne a ieşit în stradă pentru a susţine „un om corect, un om cinstit, un om care îşi face datoria”.
„Am ieşit în stradă să susţinem un om corect, un om cinstit, un om care îşi face datoria. Sunt fost ofiţer în Ministerul de Interne şi cred că tot ceea ce se întâmplă în Ministerul de Interne este un dezastru. Nu pot să îmi explic această situaţie şi mai ales situaţia creată între DIICOT şi Brigada de Combatere a Crimei Organizate. Cineva nu vrea ca această unitate de elită să îşi facă datoria şi ca să îi liniştească le-au arestat şeful, ca să bage spaima şi în subordonaţii dânsului. Îi cunosc activitatea comisarului şef Berbeceanu, este un om cinstit, un om corect şi care 20 de ani a servit Poliţia Română, şi-a făcut datoria şi nimeni nu a avut nimic de zis negativ la adresa lui. Nu se poate ca în ultimul an un asemenea om să treacă la fapte de corupţie, la colaborare cu interlopii. Se pare că asta se vrea în România ca Poliţia Română să apere interesele de partid”, a spus Gheorghe Mihalache, colonel în rezervă.
Duminică, la Deva, peste 100 de persoane au participat la un miting pentru susţinerea fostului şef al DIICOT Alba Iulia Traian Berbeceanu, în faţa sediului DIICOT Hunedoara, la acţiune fiind prezentă şi soţia comisarului şef.
Peste 500 de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, manifestanţii blocând traficul rutier în centrul oraşului şi scandând „Jos Guvernul” şi „Roşia, Roşia vine revoluţia”.