4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialAlaiul colindatorilor din "Insula" Maramuresului

Alaiul colindatorilor din „Insula” Maramuresului

In Sighetu Marmatiei (judetul Maramures) in miezul zilei de 27 decembrie incepe traditionala „invazie” a dracilor si a calaretilor mascati. Pentru cateva ore, un alai format din sute de colindatori din Maramuresul istoric si din alte sapte judete, precum si reprezentanti ai comunitatilor de romani din Ucraina, cuceresc Piata Libertatii, asa cum se intampla de 38 de ani incoace.
Alaiul colindatorilor reprezinta momentul culminant al Festivalului Datinilor si Obiceiurilor de Iarna „Marmatia”. Dupa 1989, notorietatea evenimentului a depasit granitele tarii, fiind inclus in ofertele marilor agentii de turism, iar colindatorii din Moldova, Ucraina, Ungaria sau Marea Britanie i-au consfintit caracterul international.

Plugusorul din Valea Porcului

Festivalul „Marmatia”, unul dintre cele mai importante evenimente desfasurate in „capitala Maramuresului istoric”, a debutat in 1968, iar Dorel Todea, redactor coordonator al postului Radio Sighet (filiala a Radio Romania) si multi ani organizator al evenimentului, isi aminteste ca in primii ani manifestarea era deschisa de copiii din Iapa, astazi cartier al Sighetului.
„In timp, cred ca de vreo 35 de ani, s-a incetatenit ideea ca festivalul sa inceapa cu Plugusorul celor din Vadu Izei si Valea Stejarului, fosta Valea Porcului. Nu exista o ratiune anume, cu exceptia faptului ca acesti colindatori au costume traditionale extrem de frumoase si foarte bine pastrate, iar acolo sunt si doi oameni dedicati pastrarii traditiilor si portului popular – Nicolae Filimon si Ioan Hotea”, a explicat Todea.
Dupa Plugusor, orasul devine o scena in aer liber, sute de colindatori in costume traditionale, unii purtand masti, formeaza un alai care fascineaza miile de spectatori adunati in Piata Libertatii. Si astazi, izbindu-se de zidurile „orasului inchisorii”, se mai aud ecourile unor colinzi foarte vechi (colinde de facerea lumii, „Miorita”, „Colinda corbului” etc.).
Primarul municipiului Sighetu Marmatiei (Szighet in maghiara inseamna insula), Eugenia Godja, a subliniat esenta manifestarii: „stradania noastra este ca, impreuna cu factorii de cultura, sa incercam sa pastram si sa transmitem obiceiurile, datinile si portul popular, pentru ca fac parte din identitatea noastra.”
Dupa ce alaiul strabate centrul urbei, antrenandu-i in spectacolul lor si pe privitori, grupurile de colindatori sustin un spectacol de gala, gazduit in acest an de sala „Viorel Costin”.

Seri de colinda

Pentru a-si respecta blazonul de festival international, evenimentul va beneficia de prezenta romanilor ucrainieni din raioanele Tiacevo si Rahiv.
Alaiul colindatorilor va fi format in acest an de 34 de grupuri din Maramures si inca sapte din judetele care au onorat invitatia sighetenilor. Datorita numarului mare de participanti, doar o parte (aproximativ 80) dintre invitati sunt cazati in oras, la internatul Liceului „Regele Ferdinand”.
Festivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna „Marmatia” 2006 se va incheia in 28 decembrie cu o sesiune de referate pe teme de etnografie si folclor, care marcheaza aniversarea a 145 de ani de la infiintarea „Asociatiunii pentru Cultura Poporului Roman din Maramures”.

Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă