16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAl-Zawahiri cheama la atentate si boicot

Al-Zawahiri cheama la atentate si boicot

In criza declansata de „razboiul caricaturilor” s-a amestecat si reteaua terorista Al Qaeda. Intr-o inregistrare video difuzata sambata seara pe un site islamist si de postul TV panarab Al Jazeera, numarul doi din ierarhia Al Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, le-a cerut musulmanilor sa treaca la organizarea de noi atentate impotriva Occidentului de genul celor de la New York, Madrid sau Londra, au relatat agentiile internationale.
„Musulmanii trebuie sa provoace pierderi Vestului cruciat, in special infrastructurii sale economice, prin atacuri care l-ar face sa sangereze mult si bine”, a instigat vicele retelei teroriste. Egipteanul, imbracat intr-un vesmant alb si cu un turban negru pe cap, si-a punctat principalele idei gesticuland cu mana dreapta.
Potrivit expertilor antitero, inregistrarea pare facuta in cursul lunii februarie si a fost plasata pe internet chiar in ziua in care presedintele SUA, George W. Bush, efectua o vizita in Pakistan Ð unde se crede ca se ascund Zawahiri si Osama bin Laden, liderul Al Qaeda.
Ideologul-sef al retelei teroriste s-a dedicat pe larg crizei caricaturilor, subliniind ca acum „este de datoria noastra sa organizam un boicot masiv impotriva Danemarcei, Norvegiei, Frantei, Germaniei si a tuturor tarilor care iau parte la acest atac cruciat impotriva islamului”. Aceste state nu au avut nicicand curajul „de a intina religia evreilor sau de a pune la indoiala Holocaustul”, in schimb au publicat caricaturi ofensatoare la adresa profetului Mahomed, fara a-si fi cerut ulterior scuze. „Cum de indraznesc aceste state sa ne ocupe tarile, sa ofenseze religia si pe profetul nostru, ca apoi sa ne dea lectii despre libertatea de expresie”, a spus Zawahiri.

Hamas prefera sa ramana neutra

El s-a adresat apoi direct miscarii palestiniene Hamas, cerandu-i sa nu recunoasca acordurile de pace, din 1993, intre Autoritatea Palestiniana si Israel. „Nici un palestinian nu are dreptul sa renunte la un singur centimetru de pamant. (…) Singura voastra sansa rezida in continuarea luptei armate pentru eliberarea Palestinei si pentru crearea unui stat islamic”.
Liderii Hamas au fost sfatuiti sa se distanteze, in Parlament, de acei „laici din Autoritatea Palestiniana” care „si-au vandut tara pe nimic”.
Comentand remarcile lui Zawahiri, un oficial Hamas, Mohammed Nazzal, aflat in vizita la Moscova, a declarat ca formatiunea va ramane neutra fata de apelurile lansate, estimand ca acestea nu reflecta decat opinia autorului, a relatat AFP.
Ayman Al-Zawahiri, originar din Egipt si de profesie medic, este considerat creierul atacurilor anti-americane din 11 septembrie 2001. Recompensa pusa de SUA pe capul sau este de 25 de milioane de dolari.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă