16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAgentii economici, stimulati sa angajeze tineri

Agentii economici, stimulati sa angajeze tineri

» Patronii primesc 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare elev sau student angajat.

» Adolescentii sunt pacaliti sa renunte la contractele de munca. Obligatia este ca angajatii sa aiba peste 16 ani".
Dragos Poteleanu

Locurile temporare de munca aduc beneficii atat tinerilor, cat si agentilor economici. "Legea 72/2007, privitoare la stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, a inceput sa fie adoptata de un numar tot mai mare de angajatori. Patronii care incheie un contract de munca pe perioada determinata, de maximum 60 de zile, primesc 50% din salariul minim pe economie, oferit elevilor. Obligatia este ca angajatii sa aiba peste 16 ani impliniti si sa lucreze doar pe durata vacantei. In ultima perioada am primit o multime de dosare in acest sens", a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Dragos Poteleanu. Aceasta lege ajuta ca in nebunia cautarii fortei de munca de la inceputul sezonului estival, cand numerosi tineri sunt atrasi sa lucreze pe litoral, sa nu fie uitate contractele de munca. "Lucrez cam in fiecare vara si nu am avut niciodata contract de munca. Sunt constienta ca daca patronul refuza sa-mi plateasca nu aveam cum sa dovedesc ca am lucrat in locul respectiv, insa am avut incredere", a declarat Simona Radu, studenta care munceste la o terasa din statiunea Mamaia. Patronii societatilor din statiunile de pe litoral au inteles ca este mult mai usor sa-si achite darile la stat, care sunt obligatorii pentru fiecare angajat in parte, in loc sa fuga de controalele autoritatilor.

Avantaje

Program lejer

Patronii nu au voie sa angajeze elevi in locuri periculoase, precum minele,
sau sa-i retina la munca peste program. Dimpotriva, acestia trebuie tinuti la program maximum sase ore pe zi sau 30 de ore pe saptamana. Perioada minima de repaus este de 12 ore la fiecare 24 de ore muncite. In fiecare saptamana trebuie sa existe doua zile libere. Angajarea tinerilor de pana la 15 ani este interzisa. Se poate cere acordul parintilor pentru ca acestia sa presteze doar munci usoare. Expunerea adolescentilor la agenti toxici si nocivi este strict interzisa.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă