Aproximativ 400 de de datornici figureaza pe lista rau-platnicilor la Fondul pentru mediu. Suma de incasat ajunge la circa 29 milioane RON. Aceasta este situatia inregistrata la Administratia Fondului pentru Mediu. Desi exista legislatie din belsug si mai ales foarte clara, iar Administratia Fondului pentru Mediu depune toate eforturile pentru incasarea taxelor, conducerea societatilor comerciale cu datorii incearca sa eludeze legea invocand ba lipsa banilor, ba necunoasterea legilor. In realitate nimic din povestile lor nu poate fi adevarat.
„Referitor la necunoasterea prevederilor legale privind Fondul pentru Mediu, culpa nu poate fi in nici un caz a Administratiei Fondului pentru Mediu sau a Ministerului Mediului s Gospodaririi Apelor. Cat priveste achitarea taxei pentru emisiile de poluanti in atmosfera, aceasta se face de la data cand operatorii economici datoreaza aceasta taxa, si nu de la data la care operatorii economici au luat cunostinta de existenta acestei taxe.
Precizam ca aceasta obligatie rezida din faptul ca taxele si contributiile care se constituie venit la bugetul Fondului pentru mediu si se gestioneaza de catre Administratia Fondului pentru Mediu urmeaza regimul juridic al impozitelor, taxelor, contributiilor si al altor sume datorate bugetului general consolidat, reglementat de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza activitatea privind declararea, stabilirea, verificarea si colectarea, inclusiv solutionarea contestatiilor privind contributiile si taxele la Fondul pentru mediu datorate de catre persoanele juridice si fizice, precum si indeplinirea masurilor asiguratorii si procedura de executare silita, proceduri care se realizeaza de catre Administratia Fondului pentru Mediu, in calitate de creditor bugetar”, a precizat presedintele AFM, Mihai Toti.
Metodologia de calcul, pe site-ul AFM
Taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera trebuie platita de catre toti operatorii economici (agenti economici).
Metodologia de calcul al contributiilor si taxelor datorate Fondului pentru Mediu este stabilita prin Ordinul 578 din iunie 2006. In plus, ca sa le vina in ajutor celor ce trebuie sa isi calculeze contributia la Fondul pentru mediu, pe site-ul AFM se gaseste metodologia de calcul. Ar fi bine ca patronii romani sau straini, care conduc societati comerciale in Romania, sa acorde o mai mare atentie legislatiei de mediu si sa plateasca taxa de mediu. In caz contrar, datornicii risca sa plateasca nu numai taxa, dar si penalitatile destul de mari pentru neplata la timp a obligatiilor. Cine refuza sa plateasca risca sa ramana fara afacere, deoarece Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor poate decide inchiderea temporara sau definitiva a activitatii.