19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAFP: Satenii romani spera intr-un presedinte care sa puna capat inegalitatilor

AFP: Satenii romani spera intr-un presedinte care sa puna capat inegalitatilor

Micii agricultori din satul Udeni, situat la vest de Bucuresti, spera ca viitorul presedinte roman va pune capat inegalitatii de sanse dintre mediul urban si cel rural, intr-o tara unde 45 la suta din populatie traieste la sat, comenteaza AFP, citata de Mediafax.

"Asa a fost de la inceputul lumii. Cel care s-a nascut la tara are mai putine sanse de a reusi in viata decat cel nascut la oras. Viata lui va fi intotdeauna mai grea", afirma Dumitru, un agricultor in varsta de 52 de ani, care a mers la vot duminica, in pofida "pesimismului" cu privire la viitor.

In Romania, 91,7 la suta dintre cabinetele de medicina generala sunt in orase si numai 20 la suta dintre gospodarii dispun de apa curenta in mediul rural, potrivit unui raport al unei comisii prezidentiale, publicat in septembrie.

Valentin Ghetea, in varsta de 63 de ani, locuitor din Udeni, regreta absenta apei curente in satul sau. "Muncim in continuare cu catarii, este incredibil!", adauga el.

Cei doi candidati la prezidentiale, social-democratul Mircea Geoana si presedintele in exercitiu de centru dreapta Traian Basescu, au promis amandoi sa elimine inegalitatile, mai ales in privinta accesului la educatie si la serviciile medicale, si sa promoveze agricultura.

Cei 500 de locuitori din Udeni asteapta acest lucru cu nerabdare: satul nu dispune decat de o scoala primara, unde sunt inscrisi circa 20 de elevi.

Pentru a urma cursurile, copiii trebuie sa mearga in fiecare zi in satul vecin. Majoritatea nu merg la liceu, in aceasta tara unde numai 5 la suta din tinerii nascuti la tara urmeaza o facultate.

"Comunistii au eliminat analfabetismul, aceste regimuri l-au reintrodus. Scoala este acum pentru bogati. Iti trebuie bani pentru a cumpara haine copiilor, pentru a face naveta intr-un alt sat", regreta Ghetea.

In prezent, satul Udeni este locuit in cea mai mare parte de persoane in varsta care muncesc pamantul, cultivand in special cereale pe parcele mici. Tinerii au plecat sa munceasca la oras sau in strainatate.

"Cultiv porumb, dar degeaba. Uneori il dau la schimb pe mere, dar de cele mai multe ori il mananca soarecii in hambar", povesteste Floarea Lazar, o pensionara in varsta de 70 de ani, pentru care circuitele de comercializare sunt dificil de accesat.

Pensia ei este de 350 de lei (85 de euro), din care jumatate se duc pe medicamente.

Velicu Coman, in varsta de 79 de ani, traieste mai bine, gratie celor 17 hectare de cereale pe care le vinde direct morilor, fara intermediari, dar regreta ca in prezent legumele vandute in magazinele din sat sunt adeseori importate.

Aurel, in varsta de 25 de ani, s-a nascut la Udeni dar lucreaza in Bucuresti, intr-un atelier de mecanica. Daca va avea intr-o zi un copil, el vrea ca acesta sa se nasca si sa creasca in capitala. "Asa, va avea mai multe sanse decat aici", sustine el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă