20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAFP: Romanii au iesit in strada impotriva austeritatii, pe fondul luptelor politice

AFP: Romanii au iesit in strada impotriva austeritatii, pe fondul luptelor politice

Mii de romani au iesit in strada miercuri la Bucuresti, in cadrul celei mai mari manifestatii din ultimii zece ani, pentru a protesta fata de masurile de austeritate, in timp ce soarta guvernului liberal-democrat minoritar ramane incerta, relateaza AFP, citata de Newsin.

Intre 15.000 de persoane, potrivit politiei, si 30.000, potrivit sindicatelor, s-au strans in fata sediului Guvernului, pentru a cere revizuirea unei legi ce prevede armonizarea si inghetarea salariilor pana in 2011 pentru functiile publice.

Foarte organizati, manifestantii – salariati, functionari, pensionari si studenti – au cerut si cresterea salariului minim de 145 de euro la 170 de euro in 2010.

"Guvernanti, ganditi-va la popor", scria pe pancartele agitate de protestatari, care scandau si "Jos Guvernul!".

"Daca nu suntem auziti, atunci vom intra in greva la 6 noiembrie", a spus Amalia Marin, 38 de ani, profesoara din Calarasi.

Aceasta demonstratie de forta a principalelor sindicate intervine in conditiile in care Romania trece printr-o recesiune severa, cu o scadere a economiei estimata la 8,5% pentru 2009 de catre FMI. Miercuri, cifrele publicate de Institutul national de statistici au aratat un nou recul al productiei industriale in august, minus 5,9% intr-un an.

Temandu-se de un nou derapaj al deficitului bugetar in 2010, responsabilii politici au vorbit despre posibila crestere a TVA, chiar a impozitului pe venit.

Pentru a combate efectele crizeie conomice, FMI, in coordonare cu UE si Banca Mondiala, au acordat un imprumut global de 20 miliarde de euro Bucurestiului, cu conditia ca reformele privind salariile si pensiile sa fie adoptate. "Aceste masuri trebuie luate acum, pentru ca altfel recesiunea va fi prelungita", spune economistul Nicolae Chidesciuc de la banca ING, care precizeaza totusi ca guvernul actual "este mai slab, ceea ce aduce posibilitatea aplicarii unor masuri mai slabe si ele".

Dupa retragerea PSD din coalitie saptamana trecuta, PDL, partidul premierului Emil Boc, este singur la conducere, cu o luna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. Insa minoritar in Parlament, acest guvern interimar este amenintat de o motiune de cenzura depusa de Partidul national-liberal, de opozitie. Textul va fi sustinut si de PSD si partidul maghiarilor, noteaza AFP.

"Soarta guvernului este in mainile opozitiei", titreaza miercuri cotidianul Adevarul.

Daca Guvernul Boc cade, presedintelui Traian Basescu, fost membru PDL si candidat la propria succesiune, ii va reveni misiunea de a numi un premier pentru a forma un nou Executiv. Orice dizolvare a Parlamentului este imposibila inainte de prezidentiale.

Aceasta incertitudine politica risca sa afecteze economic Romania "pe termen scurt si mediu", spune Chidesciuc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă